Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум о сарадњи на програму “Креативна Црна Гора”: До краја 2020. године милион еура за креативне индустрије и културну баштину

Објављено: 14.06.2019. 21:42 Аутор: МКУ

MKUМинистар културе Александар Богдановић и стална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашспарикова потписали су данас на Цетињу Споразум о сарадњи те двије институције у оквиру програма “Креативна Црна Гора - економска валоризација и креативне индустрије“. 

Споразумом су дефинисана бројна поља сарадње током наредне двије године, захваљујући чему ће сектор креативних индустрија у Црној Гори бити у потпуности валоризован. Осим тога, дио програма тицаће се сегмента културне баштине, за који је током данашњег потписивања оцијењено како представља изузетан потенцијал на плану културног туризма. Изузев наведеног, планирано је и партнерство у циљу презентације и популаризације природне и културне баштине кроз културне руте Савјета Европе и Европске медитеранске руте “ЕуроВело8”.

Данас потписаним документом, уз остало, предвиђен је заједнички рад при изради платформе “Живимо културу”, чији ће саставни дио бити Онлине Арт Маркет са радовима црногорских стваралаца. Уз то, Министарство културе и УНДП кроз партнерство ће у простору подгоричког комплекса “Колектор” развијати успостављање производње за умјетнике који су подржани кроз програм креативних индустрија, уз заједничку реализацију јавних конкурса за израду умјетничких инсталација у оквиру пројекта “Микро 020”. Организација разнородних манифестација током ове године, уз израду документације за креативни хаб на простору Јусоваче у Подгорици, неке су од осталих области сарадње дефинисаних споразумом.
Поред наведеног, бројне мјере сарадње односиће се и на област баштине. У том погледу, прије свега, дефинисано је мапирање и израда студије о валоризацији културних добара, израда техничке документације за њихову реконструкцију, креирање апликација у циљу валоризације културне баштине, промо спотова и других материјала.

Како је истакао министар Богдановић, данашње потписивање споразума представља наставак успјешне сарадње Министарства културе и УНДП. 

Програмом “Креативна Црна Гора - економска валоризација и креативне индустрије“, чија је укупна вриједност милион еура, желимо допринијети економској валоризацији културног насљеђа и јачању веза са туристичком понудом. Такође, снажном афирмацијом савременог стваралаштва и креативних индустрија, желимо учинити да будемо генератор локалног економског развоја у нашим срединама. Када је ријеч о конкретним активностима на пољу културне баштине, желим истаћи да ћемо одмах кренути са мапирањем и израдом студија о потенцијалима за њену валоризацију – рекао је он. Посебно ће, како је нагласио министар Богдановић, бити третирана област савремених технологија. 


Наш фокус биће и на изради апликација и примјени нових технологија у циљу снажније везе са туризмом и крерања новог, конкурентног производа заснованог на културном туризму. Када говоримо о савременом стваралаштву и креативним индустријама, прије свега ћемо се бавити њиховим тржишним контекстом. Јер, креативни потенцијал наших умјетника превазилази досадашњу матрицу да је држава једини финансијер умјетности и културе. У том смислу, ствараћемо услове за рад стваралаца и даљи развој креативних индустрија, прије свега кроз успостављање креативних хабова. Једнако ћемо радити на успостављању Онлине Арт Маркета и бројним другим који ће допринијети тржишној валоризацији креативног потенцијала наших умјетника – закључио је министар Богдановић.

MKUСтална представница УНДП у Црној Гори Даниела Гашспарикова казала је како су култура и креативност изузетан ресурс за сваку државу. Култура и креативне индустрије, у комбинацији са иновацијама, дигиталним технологијама и дизајном, имају потенцијал за стварање нових радних мјеста, развој предузетништва и креирање атрактивних могућности за младе да остваре приходе. Глобално, креативна индустрија достиже вриједност од преко четири 4 билиона америчких долара годишње (више од четири хиљаде милијарди), и ова сарадња представља могућност за младе људе да искористе овај потенцијал. Стога, како је она нагласила, УНДП у потпуности подржава активности Министарства културе и визију пројекта “Креативна Црна Гора”.

Током наредне двије године, кроз програм “Креативна Црна Гора”, посебна пажња биће усмјерена ка креативним индустријама – идејама и инфраструктури, попут успостављања првих креативних хабова у Подгорици, Бару, Котору и Бијелом Пољу. Уз то, индустрија културног туризма може Црној Гори отворити врата ка новим тржиштима и диверзификацији профила посјетилаца. Стога, драгон ам је што смо партнери Министарства културе и локалних институција у њиховим тежњама да адекватно промовишу и представе природну и културну баштину кроз овај програм – нагласила је она. 

Реализација пројекта дефинисаног споразумом износи милион еура током ове и наредне године. Министарство културе обезбиједиће 500.000 еура, УНДП 100.000, а преостала средства партнерске општине и други међународни донатори.

Видео: Министар Александар Богдановиц - стална представница УНДП-а у ЦГ Даниела Гаспарикова - Обрацање

Видео: Министар Александар Богдановиц - стална представница УНДП-а у ЦГ Даниела Гаспарикова - Кадрови

Видео: Yоутубе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?