Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежен Међународни дан јавне управе

MJU MJU 

Министарство јавне управе, у сарадњи са Канцеларијом Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори обиљежило је Међународни дан јавне управе под мотом „Моја. Твоја. Наша управа“. Скуп су отвориле министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, стална представница УНДП-а, Даниела Гашпарикова и директорица Управе за кадрове, Светлана Вуковић.

„Међународни дан јавне управе треба да нас подсјети на нашу обавезу да свакодневно унапређујемо систем јавне управе за добробит наших грађана. Јер свака наша мисија, задатак и обавеза у јавној управи треба да допринесу да наши грађани сваки дан имају бољи квалитет услуга од оног претходног. Фокус нашег рада био је усмјерен на процес реорганизације државне управе, унапређење стања у области електронског пружања услуга, унапређење службеничког система, као и јачање транспарентности државне управе на свим нивоима”, истакла је министарка Прибиловић.

Прибиловић је казала да Црна Гора Међународни дан јавне управе обиљежава за корак ближе ка остварењу постављеног циља – да црногорска јавна управа у пуном капацитету буде сервисно орјентисана према нашим грађанима, да њен рад карактеришу принципи економичности, ефикасности и повјерење грађана, али и да у њој раде професионални службеници.

"Нашу кућу - јавну управу чине наши запослени и као министарка јавне управе захваљујем се свим запосленим у јавној управи који свакодневно дају свој пуни допринос испуњењу ових циљева и који посвећено, предано, марљиво, са осјећањем части и задовољства, раде на различитим пословима“, истакла је Прибиловић.

„Данас одајемо признање онима који су свакодневно на услузи грађанима. Љекари, медицински техничари, наставници, полиција, војска, ватрогасци, али и службеници јавне управе – подједнако, пружају услуге које су неопходне у нашем свакодневном животу. Њихов предани рад нам пружа могућност да се ми, као грађани, фокусирамо на наше свакодневне послове и живот, и да се ослонимо на њихове услуге када нам затребају“, казала је стална представница УНДП-а, Даниела Гашпарикова.

Она је истакла да су питања ефикасне, инклузивне и одговорне институције од кључног значаја не само у процесу придруживања ЕУ, вец́ и у достизању Циљева одрживог развоја и испуњењу Агенде 2030 – чијим се усвајањем Црна Гора обавезала да ће његовати инклузивно друштво и да никога неће оставити на маргини друштва. „Зато је за нас у УНДП-у и привилегија и обавеза да активно подржавамо реформу јавне управе, са фокусом на дигитализацију јавних услуга, оптимизацију броја државних службеника, родну равноправност и креирање политика заснованих на чињеницама“, закључила је Гашпарикова.

Директорица Управе за кадрове, Светлана Вуковић, казала је да је један од приоритета и реформа јавне управе која мора одговарати савременом концепту демократске државе и омогућити активно учешће појединаца и институција у вршењу послова за градјане и привредне субјекте. Вуковић је истакла да модернизација и реформа значе организовано увођење најбољих стандарда и промјена, са намјером да трајно подижу ниво ефикасности, ефективности и законитости у раду јавне управе, а за ово је потребно активно учешће, одговоран однос и ефикасан рад државних службеника и намјештеника.

Након уводних излагања приказан је кратки филм „Моја. Твоја. Наша управа“ који је Министарство јавне управе припремило о искуству рада у државној управи, чији су актери запослени у јавном сектору

 MJU MJU

Награђени најбољи службеници у министарствима

На иницијативу Министарства јавне управе награде најбољим службеницима у министарствима и Министарству јавне управе додијељене су: Фариси Курпејовић, из Министарства финансија за највећи допринос транспарентности јавне управе, Љубу Јанковићу, из Министарства правде, за највећи допринос дигитализацији и развоју еУправе, Јелени Конатар, из Министарства просвјете, за најиновативнији пројекат из области пружања услуга и Јелени Пејовић и Јовани Нишавић, из Министарства јавне управе, за највећи допринос реформи јавне управе у 2018. години.

  MJU MJU

MJU MJU

Министар културе, Александар Богдановић, отварајући изложбу „Моја. Твоја. Наша управа“, фотографа Марка Илића и Балше Ракочевића, истакао је да изложба представља својеврсни резиме једног, за јавност углавном невидљивог, суштински важног посла за функционисање државног апарата. „Садржаји изложеног фото материјала показују нам разгранатост јавне администрације, њену комплексност и усмјереност ка сервисном концепту, чиме се црногорско друштво указује у једном новом свјетлу - оном које свједочи о све видљивијем успостављању стандарда најразвијенијих дјелова свијета. Управо на том плану, виде се суштинске промјене савремене Црне Горе, у којој се од обновљене независности све јасније препознаје концепт државе као сервиса свих грађана, што јесте мјера еманципације и демократизације нашег друштва“, казао је Богдановић.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?