Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Креативна Црна Гора“: Паметне клупе од сада се производе и у нашој држави

Објављено: 08.07.2019. 15:31 Аутор: Министарство културе
MKUПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на пред стојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Ауторка једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ је Марија Бојовић из Подгорице, која већ реализује идеју „Соларна клупа“. У питању је пројекат оригиналног дизајнерског рјешења базираног на соларним панелима, а клупа је у потпуности прилагођена за производњу и склапање у Црној Гори. 

Захваљујући томе, те модерном дизајну, намјени и могућностима које нуди, производ је конкурентан онима које увозимо из земаља региона – тим прије јер је више соларних клупа поменуте ауторке већ дио локалног урбанизма у нашој држави.

Марија Бојовић истиче како је црногорска паметна клупа одговор на свјетске трендове.

Осим што је дио урбаног мобилијара, црногорска паметна клупа нуди пуњење телефона и таблета путем сунчеве енергије и бесплатан приступ интернету. Рад на осмишљавању идеје трајао је око годину, јер сам се – као архитекта – највише бавила дизајном клупе, али и постизањем извјесног нивоа флексибилности производа. Производ је већ заживио на нашем тржишту, тако да су постављене три клупе на приморју и двије у Даниловграду – казала је Бојовић.

Она истиче значај програма „Креативна Црна Гора“, захваљујући којем је њена иницијална идеја данас постала производ доступан тржишту у нашој држави.

Подршка програма била је за мене значајна, тим прије јер је у питању сјајна иницијатива која помаже младим ауторима да слободније раде на свом производу, а на тај начин и ми директно утичемо на разноврсност културног простора у Црној Гори – истакла је Бојовић.

Она истиче како се паметне клупе производе по наруџби, а да је у току припрема за постављање њене шесте клупе, и то у Подгорици. 

Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?