Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Креативна Црна Гора“: Слиједи објава књиге о нашим умјетницима, намијењене најмлађима

Објављено: 12.07.2019. 18:00 Аутор: Министарство културе
MKUПрограм „Креативна Црна Гора“, који је покренуло Министарство културе, ове је године дао прве резултате. На првом конкурсу у оквиру наведеног програма, којим ће бити успостављен црногорски културни производ, као плод сарадње креативног сектора и предузетничко – производног, подржано је укупно 11 аутора. У питању је 10 пројеката и производа, те једна научна студија.

Обезбјеђивањем основних услова и средстава за рад – простора, опреме, промоције и сл. са сигурношћу можемо рећи да је Министарство заједно са ауторима, успјешно покренуло 10 нових бизниса у култури, чиме желимо мотивисати и друге умјетнике да се на предстојеће конкурсе пријаве са својим иницијативма и идејама.

Имајући у виду значај програма „Креативна Црна Гора“, превасходно у погледу афирмације аутора и значаја њихових пројеката за стварање црногорског културног производа, Министарство културе настојаће да јавности представи сваког од њих, уз пројекте чији су аутори.

Аутор једне од 11 идеја подржаних путем конкурса „Креативна Црна Гора“ је Андрија Ћетковић из Подгорице, који је представио књигу „Умјетници који су мијењали Црну Гору“. У питању је пројекат превасходно намијењен млађим читаоцима, који ће бити у прилици да се кроз једноставну естетску и занимљиву текстуалну форму упознају са богатим црногорским насљеђем – значајним личностима из наше историје.

Од илустрација, преко текстуалних прилога, све до дизајна, књига је у потпуности прилагођена најмлађима.

Како истиче Андрија Ћетковић, значајни умјетници су само примарна идеја, па ће се наредна издања бавити и другим сегментима историје, што његову занимљиву едицију чини одрживом.

Угледајући се на државе западне Европе, дошао сам на идеју како би и ми требало да представимо нашу богату културну баштину млађем нараштају кроз садржај који ће бити прилагођен њима. Ово је, дакле, само прва од књига у едицији „Личности које су мијењале Црну Гору“, тако да желим да напоменем тако да ћемо у наредном периоду почети рад на још једном издању, које ће бити посвећено војсковођама – истакао је Ћетковић.

Циљна група пројекта управо су најмлађи.

Један од циљева мог пројекта је да пробудимо жељу код најмлађих, да сами истражују о црногорској историји и да стекну шире информације о прошлости наше државе – закључио је Ћетковић.

Он наглашава како је програм „Креативна Црна Гора“ био кључан у његовој амбицији да пројекат заживи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?