Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Котору: О упису Бокељске морнарице до краја године, слиједи обнова старог затвора

Објављено: 17.09.2019. 02:24 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић боравио је данас у посјети Котору, током које се састао са руководством локалне управе, при чему је обишао Поморски музеј, Бокељску морнарицу и објекат старог затвора у којем ће ускоро почети радови на успостављању нових садржаја.

Током посјете Општини Котор, министар Богдановић састао се са предсједником Жељком Апрцовићем, са којим је разговарао о бројним темама - почев од умјетничких програма у том граду, све до актуелних питања која се тичу статуса Котора на УНЕСЦО Листи заштићене баштине.

У том контексту, посебно је наглашено како је протекло издање “КоторАрта” оправдало статус једног од кључних програма из области културе у држави. С тим у вези, министар Богдановић и предсједник Апрцовић сагласили су се како треба сагледати могућности да сљедеће године буде опредијељен још издашнији буџет за програмске садржаје “КоторАрта”.

Саговорници су констатовали потребу цјеловите анализе стања которских бедема, при цему је министар Богдановиц изразио спремност да са италијанским партнерима из Националног истраживачког савјета Италије финансијски подржи активности на снимању статичке стабилности бедема, те санације појединих партија савременом и неинвазивном методом.

Када је ријеч о активностима са УНЕСЦО, министар Богдановић истакао је како је комуникација на том плану интензивна.

Највећи дио данашњих разговора тицао се активности у вези са статусом Котора као дијела УНЕСЦО Листе заштићене баштине, на коју је уписан прије тачно 40 година. У том погледу, у току је ревизија ХИА за цјелокупно природно и културно историјско подручје Котора, истовремено се спроводи ревизија Менаџмент плана, а крајем мјесеца, управо овдје, биће организован и ИЦОМОС састанак - баш поводом 40 година од уписа Котора на УНЕСЦО листу. Надам се да ћемо ускоро од УНЕСЦО добити мишљење на ПУП Котор, како бисмо што прије приступили корекцијама, с обзиром на то да смо у обавези да до фебруара 2020. године доставимо нови Извјештај о стању очуваности - рекао је он.

Приликом посјете Бокељској морнарици, министар Богдановић истакао је како ће ускоро бити познато и да ли ће она бити дио УНЕСЦО баштине.

mkuВеома важан биће крај године, када ће у Боготи бити донијета одлука о упису Бокељске морнарице на УНЕСЦО репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства. Прошле године смо предали номинациони досије, он је задовољио техничке параметре, при чему смо добили и 300 потписа сагласности за номинацију - рекао је министар Богдановић.

Стари затвор у Котору ускоро ће бити реконструисан. Како је нагласио министар Богдановић, радове вриједне 1,3 милиона еура финансираће се кроз прекогранички ИПА пројекат на коме је Министарство културе водећи партнер, након чега ће у објекту бившег затвора бити смјештени садржаји за креативне индустрије и резиденцијалну умјетност.

По завршетку реконструкције, у објекту ће функционисати регионални центар за креативне индустрије - хаб, који ће бити намијењен и ствараоцима из Котора, али и резиденцијалној умјетности - нагласио је он.

Говорећи о том сегменту, министар Богдановић казао је и како га посебно радује што је програмом “Креативна Црна Гора” подржана и идеја једног аутора из Котора, позивајући притом ствараоце из тог града да се пријаве на предстојећи конкурс.

Моје је задовољство што могу истаћи да смо програмом “Креативна Црна Гора”, током првог конкурса, подржали и једног аутора из Котора - господина Витомира Вујовића, који је протеклих дана за свој пројекат дрвених барки добио и престижну награду Биг СЕЕ у Љубљани. То је управо примјер како Влада Црне Горе данас подржава креативне индустрије и младе ствараоце са добрим идејама - а сљедећих дана расписујемо и други конкурс, па је ово свакако прилика да позовем ауторе из Котора да се пријаве са својим пројектима - закључио је он.

Видео: Yоутубе





     
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?