Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Подршка индустрији видео игара, „Блеак Фаитх“ на глобалном тржишту

Објављено: 07.03.2020. 19:41 Аутор: Министарство културе
mkuУ оквиру кампање „Живимо културу“, коју већ другу годину реализује Министарство културе, настављамо са представљањем стваралаца чији је рад подржан на другом конкурсу програма „Креативна Црна Гора”. Од тринаест пројеката, по концепту и интересовању ван наших граница, издваја се „Блеак Фаитх - Форсакен” (Суморна вјера: Одбачени), црногорски пројекат ИЦТ-а, први ове врсте у области развоја видео игара код нас. ДЕМО ове видео игре већ је фасцинирао широку свјетску гаминг сцену, а креатори концепта су програмер из Подгорице Мирко Станић и његов брат Мишо Вукчевић. 

Министарство културе подржало је „Блеак Фаитх - Форсакен” као додатак успјешној Кицкстартер кампањи коју су аутори овог пројекта спровели прошле године. Кицкстартер је најпопуларнија веб платформа на свијету за подршку умјетницима, а планирани наставак ове кампање имаће за циљ надоградњу техничких капацитета потребних за даљи развој ове видео игре. Такође, послужиће и за креирање регионалне платформе која треба да укључи и упосли нове актере из различитих области који би дјеловали на развоју овог или неког будућег пројекта из сфере гаминг индустрије.

„На овом пројекту, заправо, Мишо ради већ двије године. Започео га је као графичку новелу, али је на крају наставио да креира видео игру. Све то радио је сам. Разговарајући на ову тему, дошли смо на идеју да нешто направимо заједнички. У почетку, жељели смо да то буде неки други пројекат, али што смо дуже размишљали све више се наметала идеја да наставимо и унаприједимо његов „Блеак Фаитх“, уз одређене измјене, наравно“, појашњава Мирко Станић.

Пројекат је замишљен као хорор-сурвивал РПГ (роле плаy - игра улога) у средњевјековном амбијенту, а Станић наглашава да не постоји конкуренција када је ријеч о оваквим видео играма. 

„Колико год их да изађе током године, нијесмо на губитку, јер људи купују једну по једну. Осим тога, не постоје физичке копије, све је дигитално“, каже Станић.

Подсјећа и да су на Кицкстартеру у јуну прошле године прикупили 31.000 долара.

„Сасвим је могуће да ћемо ускоро отворити још један кицкстартер, можда већ крајем марта. Циљ нам је да сакупимо 100.000 долара како бисмо покрили све потребе маркетинга и основне продаје“, напомиње Станић. 

Додаје и да је његов партнер Мишо Вукчевић побољшао графику видео игре, да је урадио по узору на планине Црне Горе, а укомпоновао је и препознатљивост наше урбане архитектуре.

Станић напомиње да рад на једном овако комплексном пројекту изискује много времена, да њихов радни дан зна да траје и по 20 сати, а радна седмица често да буде без слободног дана.

„Трудимо се, јер нам је стало да добијемо најквалитетнији могући резултат. Што се тиче саме производње видео игре, све иде добро, нијесмо имали никаквих препрека до сада, осим недостатка новца. Али, и то може да се ријеши“, напомиње Станић.

Кад заврше видео игру жеља им је, каже, да отворе фирму у Црној Гори, како би у нашој земљи покренли точкове гаминг индустрије, која тренутно не постоји.

У том контексту, Министарство културе током 2020. наставиће са интензивирањем активности које ће допринијети побољшању амбијента за рад у области дизајна и развоја видео игара, са циљем креирања заједнице која ће учврстити позицију Црне Горе као креативне дестинације.

Подсјетимо, први конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора” прошле године донио је бројне производе који су, уз подршку Министарства културе, представљени домаћем и међународном тржишту. Управо резултати првог конкурса, на којем смо подржали 11 пројеката, били су и кључни разлог да програм буде настављен - уз још шири опсег области које су подржане током другог конкурса.

Видео: Yоутубе









Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?