Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Унапређење производних капацитета и регионална промоција за гитаре из радионице Пејовић

Објављено: 11.03.2020. 17:00 Аутор: МКУ

MKUМинистарство културе, у оквиру кампање „Живимо културу“, наставља са представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу програма „Креативна Црна Гора. „Пејовић Гуитарс“ један је од тринаест пројеката којима смо указали повјерење овог пута, а ријеч је о стваралаштву Цетињанина Ивана и Андрије Пејовића, који дужи низ година његују занат израде музичких инструмената, прије свега акустичних и електричних гитара.

Аутентичним дизајном, инструменти Ивана и Андрије Пејовића донијели су нову ергономију која је препозната од бројних музичких актера у Црној Гори. Министарство културе подржало је даљу надоградњу њихових постојећих производних капацитета, али и ширу регионалну промоцију гитара из радионице Пејовић.

„Одувијек смо били фасцинирани гитаром и музиком која је базирана на гитарском звуку. У немогућности да купимо инструмент на којем бисмо свирали, кренули смо у истраживање како сами да га направимо. Из тога, рођена је идеја да овај наш, аматерски, али врло амбициозан рад покушамо преточити у бизнис. Осмјелили смо се јер иза нас су валидни резултати, па имамо већ десетак направљених гитара које су се показале као јако добри инструменти“, оцјењује Иван Пејовић.

Према ријечима Андрије Пејовића, гитаре које су до сада направили веже једна заједничка ствар - све су различите.

„Ниједна нема сличности са другом, свака представља другачији тип инструмента и засебно истраживање. Кроз та истраживања неке од њих нијесу успјеле 100 одсто, па су сада то наши инструменти који су довољно добри за наше потребе. Ипак, у посљедње вријеме кренули смо у израду гитара које би квалитетом задовољиле шире тржиште и стандарде те индустрије“, каже Андрија.

Како наглашава, циљна група су им људи који траже савршен инструмент за себе, онај који ће бити направљен по њиховим спецификацијама и потребама. У том контексту, присјетили су се да је најспецифичнија гитара коју су направили била баш прва, јер је у потпуности одударала од стандарда – од дуге скале, до ручно израђених магнета...

„Та гитара, иако веома нестандардних спецификација, и данас добро функционише и звучи перфектно – напомиње Иван.

Андрија додаје и да су се скоро сви афирмисани црногорски музичари опробали у свирању на њиховим инструментима.

„Људима који су навикли на стандардне инструменте, буде помало чудно у почетку кад узму у руке нешто што тотално одудара од оног на шта су навикли. Тада услиједи  моменат адаптације на наш инструмент да би се, на крају, свидјело се сваком ко је пробао. У прилог томе говори и чињеница да смо до сада имали само добре критике што се тиче наших првих истраживачких радова на изради гитара“, истиче Андрија.

Према Ивановим ријечима, у Црној Гори има доста људи који могу да им помогну у представљању њиховог умијећа.

„Не бих бјежао одавде и по сваку цијену правио гитаре за неко друго тржиште. Морамо се прво утемељити у сопственој средини и сарађивати са нашим збиља одличним музичарима и гитаристима, које уз то и јако добро познајемо. Мислим да нам они могу помоћи да направимо и добар рекламни материјал за наше инструменте“, закључује Иван.

 Подсјетимо, први конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора” прошле  године донио је бројне производе који су, уз подршку Министарства културе, представљени домаћем и међународном тржишту. Управо резултати првог конкурса, на којем смо подржали 11 пројеката, били су и кључни разлог да програм буде настављен - уз још шири опсег области које су подржане током другог конкурса.







ВИДЕО: Yоутубе


Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?