Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Инвестициона кампања за пробој на свјетско тржиште новчаника „ЦУБЕ“

Објављено: 14.03.2020. 15:33 Аутор: МКУ
MKUКампању „Живимо културу“, коју реализује Министарство културе, настављамо представљањем аутора чији је рад подржан на другом конкурсу, у оквиру програма „Креативна Црна Гора”. Мултифункционални новчаник „ЦУБЕ“, чији је аутор Пљевљак Џервин Ходовић, нашао се међу 13 пројеката из области креативних индустрија којима смо дали подршку ове године.
Кроз рад у области кожне галантерије, Ходовић је патентирао смарт новчаник који нуди потпуно нов начин управљања готовином и картицама, а базиран је на револуционарно патентираној Цубе42 технологији.
„Цубе“ доноси заштиту, снагу и прецизност - све у једном новчанику, а будући да представља и идеалну заштиту како за новац и картице, тако и за податаке, приватност и драгоцјености, не чуди што је за кратко вријеме побудио интересовање свјетске дизајнерске сцене.

Министарство културе препознало је потенцијал овог производа за тржишни развој и пружило му подршку за успостављање инвестиционе кампање на Кицкстартеру, најпопуларнијој веб платформи на свијету намијењеној подршци умјетницима, која ће имати за циљ да допринесе бржем пласману овог производа на међународно тржиште.
„Пошто већ радим редизајне кожне галантерије за многе фабрике, ријешио сам да направим производ који ће доминирати на том тржишту. Заврнуо сам рукаве и почео израду. Признајем, са доста проблема сам се суочио док нијесам направио овај новчаник, који се, на крају, воли као играчка“, каже Ходовић.
Како напомиње, процес израде и патентирања његовог новчаника трајао је скоро годину и по.
„Новчаник ЦУБЕ увијек је истих димензија, без обзира на то колико се у њега материјала ставља. Има заштиту РФИД (Радио-фреqуенцy идентифицатион), а сада смо избацили и верзију отпорну на метке, са А3 заштитом. У преводу – овом новчанику ништа не може да се деси“, истиче Ходовић.

Додаје и да у „ЦУБЕ“ новчаник стаје доста папирног новца, шест картица и модул са пасивним праћењем, који ће убрзо пласирати на америчко тржиште.
„То ће бити први паметни новчаник који има 100 одсто заштиту од свих спољашњих утицаја. Даљи развој „ЦУБЕ“ бренда базираћемо и на хи-тецх гардероби. Радимо га као намјенски производ за војске и полиције широм свијета. Са Балканом смо кренули у испитивање једног од најтежих тржишта, јер ту је најмања акумулација новца, а ми продајемо скуп производ. То заправо значи да он мора да буде баш добар да бисмо га било коме на Балкану продали“, оцјењује Ходовић.

Сљедећи циљ у развоју овог пројекта је, каже, кампања на Кицкстартеру.
„Чим ту прођемо, вјерујем да ћемо једну за другом освајати све платформе за продају“, додаје Ходовић.
Подсјетимо, први конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора” прошле године донио је бројне производе који су, уз подршку Министарства културе, представљени домаћем и међународном тржишту. Управо резултати првог конкурса, на којем смо подржали 11 пројеката, били су и кључни разлог да програм буде настављен - уз још шири опсег области које су подржане током другог конкурса.

Видео: YОУТУБЕ










Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?