Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Производња и регионална промоција дизајнерског намјештаја „Форма 01“

Објављено: 02.06.2020. 19:41 Аутор: Министарство културе
MKUМинистарство културе, у кампањи „Живимо културу“, наставља са представљањем аутора чији рад је подржан на другом конкурсу за креативне индустрије, у оквиру програма „Креативна Црна Гора“. Међу одабраних тринаест пројеката је и „Форма 01” индустријске дизајнерке из Подгорице Иве Ђуровић, која кроз свој рад уводи иновативни приступ у производњи намјештаја, али и начину на који га користимо. 

Будући да је производима „Форма 01“ креирана озбиљна тржишно-конкуретна естетска варијација, која има тенденцију за извоз у земље региона, подршка Министарства културе усмјерена је на успостављање производње ове серије, али и на промоцију производа на релевантним тржиштима.

С обзиром на то да се примарно бави дизајном намјештаја, Ива Ђуровић каже да је овај пројекат, на којем ради већ годинама, почео од истраживања форме.
„Пројекат „Форма 01“ заправо је кренуо од једног малог цоффе табле који је излаган на разним међународним сајмовима, од Београда до Келна, и био награђиван. Након тога, одлучила сам да проширим свој рад и представим га као серију намјештаја“, напомиње Ђуровић.

Како каже, њен рад, тј. истраживање тече првенствено кроз форму. 

„Прво тражим форму, а након тога улазим у материјализацију. Свака форма, логично, прати одређену материјализацију, која мора бити оправдана. За дизајн намјештаја врло је важна његова намјена и функционалност“, појашњава Ђуровић.

У дизајнирању комада намјештаја, предност даје природним материјалима, као што су камен и дрво.
„Скандинавија има тај дух типолгије намјештаја који мени ствара одређени вид узора. То је и начин на који бих вољела да у будућности промишљам о свом дизајнерском раду у овој области“, наглашава Ђуровић. 

Подсјећа и на чињеницу да Црној Гори, генерално, недостаје производња дизајнерских комада намјештаја. 
„Из тог разлога, мени је част да будем такорећи зачетник производње дизајнерског намјештаја у нашој земљи. Свакако, била бих јако срећна и ако би се мој дизајн препознао ван наших граница и ушао у производњу широм свијета“, поручује Ђуровић.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима. 

Видео: Yоутубе









Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?