Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Старт продукције иновативне колекције костима „АККА“

Објављено: 05.06.2020. 18:10 Аутор: Министарство културе
MKUУ оквиру кампање „Живимо културу“, Министарство културе наставља да представља ауторе чији рад је заслужио подршку на другом конкурсу за креативне индустрије, у склопу програма „Креативна Црна Гора“. Дизајнерски пројекат „АККА“, архитектице из Будве Александре Џаковић, један је од тринаест који су подржани овог пута. 

Специфичним дизајном костима, Џаковић даје посебну вриједност сценском наступу, а савременим контекстом и иновативношћу у продукцији омогућава широку употребу свим потенцијалним професионалним корисницима. Подршка Министарства културе пројекту „АККА“ кроз овај конкурс, ауторки ће омогућити неопходни старт продукције, као и један дио пласмана производа на локално тржиште.

Појашњавајући несвакидашњи приступ у дизајну костима, Александра Џаковић наглашава да пројекат „АККА“ на иновативан и еколошки освијешћен начин испитује однос технологије и традиције у култури одвијевања. 

„Полазећи увијек од традиције, било да је афирмишемо или негирамо, преиспитујемо конвенционални начин конструкције кроја, однос тијела и одјеће и онај простор између“, напомиње Џаковић.

Додаје да њени костими нијесу дизајнирани за одређену намјену, већ за одређено расположење.
„Било да се носе у позоришту, на сцени, на улици или на журци, идеја је да ови костими пропагирају слободу изражавања, али и да промовишу културну баштину“, истиче Џаковић.

За своју прву колекцију Џаковић је, каже, користила и иновативан материјал.
„То је материјал пињатекс, направљен од лишћа ананаса као нус производа прехрамбене индустрије. Такође, сви модели из колекције „АККА“ модификовани су кројеви класичне народне ношње. Дигитално су модификовани, тако да су прилагођени ласерском резању. Будући да немају шавове, ручно се склапају“, појашњава Џаковић.

Њена намјера је да продукцију костима „АККА“ ради по захтјеву. 
„Коришћењем савремених технологија скраћује се линија производње, а тиме се производ приближава кориснику. Такође, избјегава се и негативан утицај на животну средину“, поручује Џаковић.

Подсјетимо, Министарство културе расписало је недавно и трећи Конкурс за суфинансирање пројеката и програма из области креативних индустрија и научних истраживања у складу са Акционим планом програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција“ у 2020. години. Имајући у виду ситуацију изазвану пандемијом корона вируса, а у оквиру мјера подршке области културе, Министарство културе ове године, поред планираних 100.000 еура, увећало је износ фонда за овај конкурс за додатних 50.000. На овај начин обезбијеђена је већа подршка, а самим тим и одрживост ове важне области културе у актуелним околностима. 

Видео: Yоутубе








Министарство културе 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?