Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Уз подршку Владе, Пројекат „ВР Монтенегро“ довео Феррари Wорлд у нашу земљу

Објављено: 23.06.2020. 18:13 Аутор: МКУ
Пројекат „ВР Монтенегро“ (Виртуал реалитy Монтенегро), продукцијске куће „Артикулација“ из Подгорице, који је Министарство културе подржало на првом конкурсу за креативне индустрије у оквиру програма „Креативна Црна Гора“, већ је дао изванредне и вишеструко значајне резултате.

Аутор пројекта је Игор Митрић, а његова идеја је да коришћењем ВР технологије (2Д и 3Д камера које снимају 360 степени) учини Црну Гору видљивијом на свјетском тржишту филмских локација, уз наглашавање главних предности наше земље, као што су огроман број различитих локација на малом простору.

Колико је, уз подршку Владе Црне Горе и Министарства културе, и успио у томе најбоље говори податак да је само у прошлој години било више озбиљних пројеката које су иностране продукције реализовале у Црној Гори. Један од најзначајнијих свакако је снимање рекламе за Феррари Wорлд, у оквиру кампање „Финд тхат Феррари феелинг”. Уз учешће интернационалне екипе која је бројала скоро 100 људи, реклама је снимана на више локација у нашој земљи, од писте Шипчаник у оквиру комплекса Плантажа, преко превоја Седло на Дурмитору, до путева Шавник-Жабљак и Липци-Грахово.
MKU
Како наглашава Игор Митрић, економски бенефит овог пројекта најсликовитије је објаснити податком да се само од ПДВ-а на робу и услуге, порезе и разне таксе, у буџет Црне Горе вратило много више новца него што је износила подршка за пројекат „ВР Монтенегро“.

„Како бисмо, ипак, прецизније дочарали о којим је ефектима на домаћу привреду ријеч, довољно је подсјетити да је стотинак људи седам дана користило хотелске капацитете, транспортне услуге, услуге кетеринга, али и израде сценографије, ангажовало домаће професионалце, плаћало таксе за снимање локалним управама и националним парковима, као и приватним власницима објеката или земљишта. Познато је и да је ванпансионска потрошња филмских екипа троструко већа од потрошње просјечних туриста, па процјењујемо да се само од овог пројекта у буџет Црне Горе, кроз ПДВ, таксе, доприносе и слично, слило много више од 10.260 еура, колико је износила подршка овом пројекту“, истиче Митрић.

Његов „ВР Монтенгро“ намијењен је анимирању иностраних филмских и продуцентских кућа специјализованих за производњу филмова, серија, ТВ реклама, адвертисинг и сл, како би што више пројеката реализовали у нашој земљи. Користећи савремене технологије виртуелне реалности, кроз овај пројекат надограђује се тзв. лоцатион сцоутинг у филмској индустрији. То ће и на предстојећим филмским сајмовима и фестивалима презентацију Црне Горе као филмске дестинације додатно обогатити кроз виртуелне приказе црногорских локација и пејзажа.

„Презентовањем Црне Горе на овако иновативан начин омогућавамо страним продукцијама реалистичан поглед на доступне локације и убрзавамо процес одабира, без потребе да се обилази више локација, што значајно смањује трошкове и вријеме за припрему пројеката. То нашој земљи даје предност у односу на дестинације које су презентоване на традиционалан начин. Охрабрује нас чињеница да се свака инострана екипа која је дошла у обилазак локација Црне Горе, на крају вратила да снима овдје“, напомиње Митрић.
MKU
Огроман број држава, додаје, препознаје позитиван утицај филмске индустрије на привреду, па је у току својеврсна утакмица ко ће привући више филмских екипа на „свој терен“.

„Довољно је поменути да, на примјер, у Њемачкој сваки већи град, област и савезне покрајине имају канцеларије задужене за промоцију филмских локација и привлачење филмских пројеката. Како нијесмо у могућности да се такмичимо са буџетима богатих земаља, убијеђени смо да коришћењем најновијих технологија можемо скренути пажњу на Црну Гору као атрактивну филмску дестинацију“, оцјењује Митрић.
Напомиње да је да су филмске локације у Црној Гори одличан „производ“, а кроз пројекат „ВР Монтенегро“, у сарадњи са Министарством културе и Филмским центром Црне Горе, циљ је да се тај производ учини што видљивијим кроз разне промоције.

„Коришћењем ВР технологије можемо се истаћи у мору конкурената који се рекламирају на традиционалне начине и тако скренути пажњу на оно што нудимо, а дефинитивно имамо шта да понудимо“, поручио је Митрић.
Подсјетио је да је у склопу промотивних активности, у организацији Филмског центра, организована посјета лоцатион сцоута из Велике Британије, са циљем да се упознају са љепотама наше земље, али и ВР технологијом. Обострани закључак, како напомиње Митрић, је тај да је ова технологија заправо будућност представљања локација.

Тренд интересовања за снимање у Црној Гори, како каже, настављен је и ове године, али глобална ситуација коју је извазвала епидемија корона вируса погодила је и филмску индустрију.
„Реклама за нови Ланд Ровер Дефендер која је требало да буде снимљена на Црном језеру крајем марта одложена је на неодређено вријеме. И снимање најгледаније ТВ серије „Мӓстарнас мӓстаре“, шведске националне телевизије, одложено је за идућу годину... Такође, реклама за новог теренца једног од највећих свјетских произвођача аутомобила, биће снимана у септембру, умјесто првобитно планираног датума у априлу. Охрабрује то што и даље постоји велико интересовање за Црну Гору, тако да очекујемо наставак старих и почетак нових пројеката чим се стекну услови за међународна путовања“, поручује Митрић.

MKUMKU

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?