Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ГРАЂАНИН МЕТХАЏОВИЋ У МИНИСТАРСТВУ ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА

Објављено: 16.08.2020. 14:34 Аутор: ПР Слузба

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права мр Александар Саша Зековић са сарадницима примио је грађанина Кенана Метхаџовића из Подгорице чија се породица суочава са озбиљним пријетњама по националној и вјерској основи. 

 

Грађанин Метхаџовић се претходно обратио Министарству за људска и мањинска права и Заштитнику људских права и слобода Црне Горе са позивом да прате поступање надлежних државних органа  поводом овог случаја. 

 

С тим у вези Министарство за људска и мањинска права је остварило непосредну комуникацију са начелником Центра безбједности Подгорица Милованом Павићевићем како би се информисало о активностима које су, поводом поднијете пријаве, предузели полицијски службеници. 

 

Након одржаног разговора грађанин Кенан Метхаџовић је јавности упутио ову изјаву:

МОЈ ОТАЦ ЈЕ ИСПРОВОЦИРАН ОД ПОЈЕДИНИЦА КОЈИ НИЈЕСУ ЗА ГРАЂАНСКИ МИР И СЛОГУ У ЦРНОЈ ГОРИ

 

 

 

Данас ме је у Министарству за људска и мањинска права примио државни секретар мр Александар Саша Зековић са својим сарадницима.

 

Претходно сам писао Министарству за људска и мањинска права и Заштитнику људских права и слобода Црне Горе како би пратили случај и поступање органа поводом пријетњи са којима се суочава моја породица. 

 

Указао сам да смо путем друштвених мрежа и телефоном примили више пријетњи по националној и вјерској основи. Страхујући за свој и живот породице и за безбједност имовине, подгоричком Центру безбједности сам поднио пријаву и документовао наводе о постојању пријетњи међу којима доминирају увреде зато што смо муслимани уз најаве исељења и насилне промјене вјере.

 

Из ЦБ Подгорица су информисали Министарство за људска и мањинска права да су полицијски службеници по пријави поступили благовремено и професионано. О свему је упознат надлежни тужилац у Основном државном тужилаштву (ОДТ) у Подгорици коју се изјаснио да у тим радњама нема елемената кривичног дјела које се гони по службеној дужности. 

 

Одлучио сам да о свему непосредно упознам ОДТ у Подгорици због додатних сазнања али и увјерења да је одређене грађане могуће идентификовати и без контактирања компаније “Фацебоок” јер све пријетње нијесу упућене са лажних профила. Један број пријетњи је упућен и телефонским путем и преко апликације вибер, што је све евидентирано и регистровано. Очекујем пажљиво и професионално поступање тужилаштва.

 

На данашњем састанку у име свог оца Есада Метхаџовића и цијеле породице сам исказао жаљење због његовог поступка и упутио извињење онима које је непримјерен поступак увриједио. Истакао сам да то није урађено са намјером да се увриједе вјерници јер је мој отац реаговао на шовинистичке испаде појединаца. Конткатирањем бројних пријатеља и кумова који су православци сазнали смо да ауто-литија није дио православног богослужења и као таква нема везе са традицијом. Колону моторних возила и понашање возача мој отац је доживио као провокацију усмјерену против његовог личног интегритета, државе Црне Горе и грађанског мира и слоге. Његов поступак је изазван понашањем једног дијела возача који су га препознали и обратили му се са “Турчине нећеш још дуго” при чему су истакли плакат постере Ратка Младића и Павла Ђуришића. 

 

Наша породица генерацијама има кумовске и пријатељске односе са припадницима свих вјера и нација, што могу потврдити, између осталих, и православни свештеници са којима имамо однос узајамног поштовања и сарадње.

 

Кенан Метхаџовић, 

златар из Подгорице

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?