Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Женева: Другог дана презентације Националног извјештаја о људским правима у Црној Гори разматране препоруке и коментари земаља учесница интерактивног дијалога

Објављено: 05.12.2008. 01:37 Аутор: Насловна страна
У току тродневне презентације Националног извјештаја о стању људских права у Црној Гори, данас су представници Русије, Кине и Бразила који чине тзв. Тројку извјестилаца за Црну Гору и представници Секретаријата Савјета УН-а за људска права, заједно са црногорском делегацијом, у сједиштву Уједињених нација у Женеви разматрали ток јучерашње дебате и препоруке учесника, у циљу утврђивања Нацрта извјештаја.

Разматрање тог Извјештаја протиче у знаку признања Црној Гори за резултате постигнуте у кратком временском периоду од обнове државне независности, као и подршке и сугестија Влади Црне Горе у даљем процесу изградње нормативног и институционалног оквира за промоцију и заштиту темељних људских вриједности, садржаних у документима УН-а о људским правима и слободама. Утврђени су даљи кораци у поступку подношења коментара на изнијете препоруке земаља учесница интерактивног дијалога, који је оцијењен као отворен и конструктиван.

Након додатних консултација представника Црне Горе и Радне групе за Општи периодични преглед, сјутра ће бити усвојен Нацрт извјештаја, чија је ревизија у наредне двије седмице могућа само у дијелу техничких исправки. Коментари Црне Горе на усвојене препоруке биће достављени Савјету за људска права најкасније четири недјеље прије његовог пленарног засиједања, почетком марта 2009. и биће укључени као саставни дио Коначног извјештаја, који се том приликом усваја.

Национални извјештај је оцијењен као објективан, отворен и свеобухватан, а посебно је поздрављен самокритички приступ у изради, као и методологија припреме тог документа у складу са смјерницама Савјета за људска права УН-а. Извјештај не смије да буде дужи од 20 страна и доставља се на једном од званичних језика УН-а. Подијељен је на четири одјељка, који садрже основне податке о методологији израде и земљи, нормативни и институционални оквир за промоцију и заштиту људских права, праксу у области остваривања појединачних људских права и слобода, као и кључне националне приоритете и иницијативе у циљу достизања највиших међународних стандарда.

Национални извјештај је израдила Међуресорска радна група, чији је рад координирало Министарство иностраних послова Црне Горе. Извјештај је припремљен на основу информација које је доставило десет кључних министарстава, управни органи задужени за конкретне области заштите и промоцију људских права и слобода, као и Канцеларија заштитника људских права и слобода. У циљу остваривања широког процеса консултација у припреми информација, Извјештај је дат на увид цивилном сектору. Влада Црне Горе усвојила је Извјештај 31. јула 2008. године.
Општи периодични преглед као нови механизам Савјета за људска права Уједињених нација, поред Националног извјештаја конкретне земље, садржи и Збирни извјештај Канцеларије Високог комесара УН-а за људска права по основу сарадње државе са уговорним тијелима УН-а, и Сумарни извјештај Канцеларије Високог комесара о критичким освртима цивилног сектора.

Збирни извјештај Канцеларије Високог комесара УН чине информације о сарадњи државе са уговорним тијелима УН-а, спровођењу специјалних процедура, запажањима и коментарима саме државе, као и о примјени осталих докумената УН-а из те области, док Сумарни извјештај садржи информације добијене од невладиних организација, које имају консултативни статус при Економско-социјалном савјету УН-а и осталих заинтересованих страна на националном и међународном нивоу.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?