Европска комисија тражи врхунске експерте за учешће у Одборима Мисија ЕУ

Европска комисија објавила је позив за експерте који ће учествовати у Одборима за Мисије ЕУ и тако дати кључни допринос њиховој реализацији.

Мисије ЕУ представљају новину која је наступила с програмом Хоризонт Европа 2021-2027, а њихов циљ је да одговоре на неке од највец́их изазова са којима се друштво суочава, при чему треба да испоруче конкретне резултате до 2030. године. Ова нова и иновативна иницијатива имаће битан утицај на друштво, привреду и животну средину и допринијети трансформацији Европе у зеленији, здравији, инклузивнији и отпорнији континент.

Пет Мисија ЕУ које су препознате као кључне усмјерене су на:

  • Адаптирање на климатске промјене - подржати најмање 150 европских региона и заједница да постану отпорни на климатске промјене до 2030. године;
  • Канцер - побољшати живот за преко 3 милиона људи до 2030. године кроз бољу превенцију, лијечење и бољи квалитет живота;
  • Опоравак океана и вода – обновити и опоравити океане и остале воде до 2030. године;
  • Климатски неутралне и паметне градове – постићи да преко 100 градова буду климатски неутрални и паметни до 2030. године и подстаћи остале градове да постану такви до 2050. године;
  • План за земљиште за Европу – основати 100 живих лабораторија и огледних центара за водећа истраживања преласка на здраво земљиште до 2030. године.

Одбори за Мисије имају веома значајну улогу за њихову успјешну реализацију, а њихов главни задатак је промовисање Мисија кроз подизање свијести грађана и савјетовање о активностима плана њихове имплементације.

Сваки Одбор ће чинити највише 15 независних високостручних појединаца са експертизом у пружању услуга јавним органима и грађанима те комбиновању јавног и/или приватног финансирања. Приликом успостављања Одбора, Комисија ће настојати да формира уравнотежене тимове различитих профила. Требало би да покривају неколико домена као што су привреда, јавна управа, наука, култура, ангажовање грађана и организације цивилног друштва, из цијеле Европе и шире.

Чланови Одбора треба да посједују капацитет за стратешко анализирање и да демонстрирају дубоку посвец́еност за успјешну реализацију Мисија. Одбори би требало да осмисле, демонстрирају, примијене и унаприједе одговарајућа рјешења.

Рок за пријављивање је 02. фебруар 2022. године, до 17:00 часова.

Заинтересовани појединци пријаву могу поднијети путем онлајн портала EUSurvey. Више детаља о самом позиву и начину пријављивања може се наћи ОВДЈЕ.

 Такође, у циљу боље информисаности о Мисијама ЕУ, Европска комисија ће 18. и 19. јануара 2022. године одржати онлајн инфо дане на ову тему. Више детаља о инфо данима на линку: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/events/upcoming-events/horizon-europe-info-days/eu-missions_en
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?