Одржан састанак у склопу Консултација на тему трансформације образовања у Црној Гори

Објављено: 28.07.2022. 07:12 Аутор: Министарство просвјете

Јуче је у згради Уједињих нација у Подгорици одржан главни консултативни састанак који је Министарство просвјете организовало уз подршку Канцеларије резидентног координатора УН, канцеларије УНИЦЕФ-а, Регионалне канцеларије УНЕСЦО-а за науку и културу у Европи-канцеларија у Сарајеву, у склопу Консултација на тему трансформације образовања у Црној Гори.

Sastanak

Састанак је послужио за формулисање смјерница и валидацију резултата за обликовање Завршног извјештаја о консултацијама у Црној Гори, као и Изјаву опредјелјенја за трансформацију образовања у Црној Гори, која ће бити представљена на Глобалном самиту о трансформацији образовања у Њујорку, у септембру текуће године.

Државна секретарка Министарства просвјете мр Милијана Вукотић Јелушић, истакла је да сви који су задужени за креирање и спровођење образовних политика сматрају да вишеструке кризе са којима се суочавамо остављају дубок траг, прије свега на образовање, а затим и на друштво у цјелини, а све наше напоре улажу како бисмо дошли до мирног, правичног и одрживог окружења и били у прилици да дјецу оспособимо за живот и рад у комплексној и динамичној свакодневници.

Ана Зец, шефица канцеларије Резидентног координатора система УН, упознала је присутне са процесом припреме за одржавање Глобалног самита о трансформацији образовања. Основни циљ Глобалног самита, према њеним ријечима, је да окупи лидере свих земаља Чланица УН како би заједнички потврдили посвећеност образовању као универзалном јавном добру, и покренули глобалне напоре који ће имати трансформациони ефекат на квалитет и приступачност образовања.

Самит о трансформацији образовања који се одржава у септембру ове године под окриљем система Уједињених нација је правовремени и глобални апел владама свих земаља свијета да покрену свеобухватне реформе образовања и омогуће дјеци да и кроз образовање остваре своје пуне потенцијале и одрасту у компетентне младе људе од чијег доприноса економском и социјалном развоју зависи будућност човјечанства, поручила је на састанку Сабина Жунић, в.д. шефа представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори.

Процес консултација у Црној Гори на тему трансформације образовања, одржан у протеклом периоду био је инклузиван, те се кроз исти настојала истаћи перспектива о трансформацији образовања оних који су најдиректније укључени у образовни процес: наставници, ученици, родитељи, – а који су уједно били најистуренији у одбрани образовања од генерацијске кризе током пандемије ЦОВИД-19, рекао је Синиша Шешум, шеф УНЕСЦО Канцеларије у Сарајеву.

Национални координатор и начелник Дирекције за програмирање и имплементацију ЕУ фондова у Министарству просвјете, Марко Вукашиновић, присутнима је представио комплетан процес који ће бити представљен на Глобалном самиту о трансформацији образовања у Њујорку. Он је подсјетио да су главни очекивани исходи Самита национална и међународна опредјелјенја за трансформацију образовања, вец́и ангажман јавности и подршка трансформацији образовања и резиме генералног секретара УН, као и позив на акцију, који ц́е објединити сазнања до којих се дошло на Самиту и у току његове припреме.

Представљајући налазе и препоруке консултација од стране Удружења психолога Црне Горе, Тамара Милић и Зорица Минић су презентовале виђења и налазе у складу са глобалном структуром тематских области консултативног процеса као што су опоравак од Цовид-19, трансформација образовања, циљеви, мјерила, реформе, и финансирање образовања. Кључне препоруке су да је неопходно уложити напоре да се надокнади изгубљено, поново успоставе радне навике и мотивација, трајање часа врати на 45 минута, да се план и програм реализује кроз области, да фокус  буде на практичним знањима, личном расту и развоју, те да је неопходно унаприједити положај, компетенције, одговорност, иницијално и професионално усавршавање наставника.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?