Сусрет: Ковач – Медокс

Објављено: 15.06.2022. 14:00 Аутор: Министарство правде

Министар правде, Марко Ковач се данас састао са британском амбасадорком, Карен Медокс којом приликом су изразили задовољство на досадашњој сарадњи.

Амбасорка Медокс је на самом почетку упутила честитке министру Ковачу поводом ступања на дужност и том приликом истакла захвалност на томе што се досадашњи рад са Министарством правде одвијао у духу добре сарадње, а посебно у оквиру заједничких пројеката који се односе на едукацију судија и побољшања услова за њихов рад. Саговорници су поручили да ће та сарадња бити интензивнија, јер је наредни период изузетно битан за Црну Гору.

„Уједињено Краљевство ће наставити да пружа подршку Црној Гори. Свјесни смо да пред Владом Црне Горе и Министарством правде стоје важни и крупни задаци посебно када је питању јачање институција владавине права“, поручила је амбасадорка Медокс. Она је истакла да УК, без обзира на њено иступање из ЕУ, сматра владавину права и европске интеграције Црне Горе важним, како би се осигурала отпорност државе на спољне утицаје.

На састанку је закључено да су јаке институције предуслов за стабилну Црну Гору и као такве представљају добру основу за даљи напредак и достизање циљева који се односе на владавину права, правну сигурност и у коначном стабилну економску и друштвено-политичку ситуацију.

Из амбасаде је поручено да је изузетно важан наставак рада на борби против организованог криминала и корупције, као и даљи рад на унапређењу законодавног оквира којим ће се унаприједити положај жртава у поступцима који се воде пред црногорским судовима.

Ковач је истакао да су све покренуте теме приоритетне за Министарство правде, те да ће институционално храбрити све судије и пружати им безрезервну подршку како би своје функције обављали слободно, независно и непристрасно, односно у складу са својим уставним и законским овлашћењима.

Саговорници су разговарали о дугом трајању појединих судских процеса и импликацијама за право на суђење у разумном року. „То су слабости нашег система, како у грађанским тако и у кривичним поступцима“, навео је министар и истакао да на такав начин не пружамо правну сигурност и заштиту нашим грађанима, као ни страним инвеститорима.

Такође, министар је упознао амбасадорку Медокс да је формирана Комисија за кодификацију грађанског законика, о чему је информисао и директорицу АИРЕ Центра за Западни Балкан, Биљану Брејтвејт која је при претходним сусретима изразила спремност да АИРЕ Центар пружи сву неопходну подршку за реализацију овог важног пројекта.

Министар је појаснио да ће у наредном периоду бити усвојен Закон о бесплатној правној помоћи, Закон о спрјечавању насиља у породици, као и измјене Кривичног законика гдје ће се ићи у правцу подизања законског максимума прописаних казни за починиоце кривичних дјела из групе тзв. родно заснованог насиља и насиља у породици, чиме ће се постићи већа заштита рањивих категорија.

Амбасадорка Медокс је уручила министру позив на Конференцију министара на тему слободе вјероисповјести или увјерења (Министериал Цонференце он Фреедом оф Религион ор Белиеф (ФоРБ)) која ће бити одржана у Лондону, 5.-6. јула ове године, нагласивши значај једнаке примјене овог права према свим вјерским заједницама и релевантност теме за прилике у Црној Гори Ковач је захвалио на позивници и казао да ће Министарство правде пружати подршку свим вјерским заједницама у домену својих надлежности.

Такође, амбасадорка Медокс је похвалила Црну Гору као лидера у региону када се ради о животном партнерству ЛГБТ+ лица и том приликом казала да ће Уједињено Краљевство у том смјеру наставити да подржава Црну Гору.

Министар је овим путем упознао амбасадорку да су у процедури измјене Закона о облигационим односима, Закона о ванпарничном поступку и Закона о парничном поступку. „Предметним  измјенама ће ови закони бити усклађени са Законом о животном партнерству лица истог пола и на тај начин ће доћи до боље заштите и ефикасњег остваривања права тих лица“, казао је.

Састанак је окончан уз заједничку поруку да су Уједињено Краљевство и Црна Гора спремни на продубљивање сарадње и најавили заједнички пројекат са међународном НВО Кемоникс (Цхемоницс) која покреће регионални пројекат са сједиштем у Црној Гори, при чему је главни циљ подизање повјерења у правосудни систем и борба против организованог криминала. У склопу тог пројекта, предвиђен је широк програм активности од којих ће велики дио бити реализован у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?