Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stipendije Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i Evropskog koledža u Parmi

Objavljeno: 09.09.2016. 16:15 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete
Obavještavamo zainteresovane kandidate da Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i Evropski koledž u Parmi, dodjeljuju 5 stipendija, u trajanju od 9 mjeseci, počev od novembra 2016. godine. Stipendije su namijenjene pohađanju Visokih evropskih studija (DASE), na Evropskom koledžu u Parmi. Stipendije su namijenjene mladim svršenim studentima iz evropskih i vanevropskih zemalja koji posjeduju diplome iz oblasti prava, ekonomije, političkih, društvenih, humanističkih ili lingvističkih nauka.

Zahvaljujući interdisciplinarnosti studija ovaj program mogu pratiti i studenti koji su završili naučne i inžinjerske studije.

Kandidati zainteresovani za ove studije treba da ispunjavaju sljedeće uslove:
- da posjeduju diplomu o završenim osnovnim ili specijalističkim studijama (3+2),
- da u trenutku prijavljivanja nijesu upisani ni na jedan fakultet,
- da nemaju više od 35 godina starosti.

Predavanja se održavaju na italijanskom, engleskom i francuskom jeziku, tako da je potrebno minimalno znanje engleskog i nivo A1 znanja italijanskog jezika. Mjesečni iznos stipendije je 820 eura. Troškove zdravstvenog osiguranja tokom studija snosiće Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije. Evropski koledž u Parmi oslobađa stipendiste plaćanja dijela školarine u ukupnom iznosu 500 eura, dok sumu od 3000 eura moraju sami da plate.

Studenti koji, nakon završenih studija, polože predviđene ispite DASE i koji, u narednih 6-18 mjeseci, predaju tezu na evropske teme, imaju pravo da dobiju diplomu mastera prvog ili drugog nivoa na univerzitetima Luiss Guido Carli u Rimu, Universita Suor Orslola Benincasa u Napulju, ili Universita u Parmi. Više informacija zainteresovani kandidati mogu naći na internet adresi: http://europeancollege.it

Procedura prijavljivanja:

1. Kandidati treba da popune interaktivni fomular koji se može naći na internet adresi Ministarstva za inostrane poslove i međunarodnu saradnju Italije: https://borseonline.esteri.it

Formulari će biti dostupni do 11. septembra (do 12:00 sati po italijanskom vremenu).

2. Kandidati treba da popune i formular koji se nalazi na internet adresi Evropskog koledža „Parma“: http://www.europeancollege.it/it-IT/diploma-e-master-universitario/Diploma-in-Alti-Studi-Europei-DASE_m54.aspx a zatim ga moraju poslati, u pdf formatu, na elektronsku adresu: apply@collegioeuropeo.it


Biće uzete u razmatranje samo aplikacije u kojima je ispoštovana navedena procedura, a ocjenjivaće ih komisija sačinjena od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Italije i Evropskog koledža u Parmi, tokom septembra mjeseca, nakon čega će obavijestiti ko su dobitnici stipendija, a ko rezervni kandidati.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?