Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo njemačke Savezne Pokrajine Nordrhein Westfalen, u saradnji sa Univerzitetom Heinrich Heine u Dizeldorfu, raspisalo je konkurs za dodjelu tri stipendije “Johannes Rau”

Objavljeno: 03.02.2017. 22:23 Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ministarstvo njemačke Savezne Pokrajine Nordrhein Westfalen, u saradnji sa Univerzitetom Heinrich Heine u Dizeldorfu, raspisalo je konkurs za dodjelu tri stipendije “Johannes Rau”, namijenjene usavršavanju doktoranada i mladih istraživača iz zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

Nosilac projekta je Institut za njemačko i međunarodno pravo i istraživanje partija na Univerzitetu Heinrich Heine u Dizeldorfu.

Cilj Programa je da podrži mlade na njihovom putu demokratizacije, kroz usavršavanje mladih istraživača.

Stipendije pružaju mogućnost sprovođenja istraživačkog projekta, ili usavršavanja, sa fokusom na istraživanju demokratije na pomenutom Institutu. Osim toga, stipendisti će imati priliku da se upoznaju sa praktičnim radom u pokrajinskom parlamentu, kao i sa radom poslanika u parlamentu pokrajine.

Predviđena je i tromjesečna praksa u političkim partijama, kao i u administraciji parlamenta pokrajine Nordrhein Westfalen.

Stipendije su namijenjene diplomiranim studentima prava, političkih nauka, sociologije i srodnih oblasti.

Kriterijumi za selekciju:

- Akademski uspjeh,
- Preporuke dva profesora sa matičnog univerziteta kandidata koje dokumentuju naučnu (istraživačku) djelatnost kandidata,
- Ubjedljiv i dobro isplaniran istraživački projekat,
- Motivaciono pismo,
- Starosna granica je 32 godine (mogući izuzeci od pravila).

Kandidati moraju posjedovati dobro znanje njemačkog jezika (dokaz: Dutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang“, Zentrale Oberstufenprüfung des Goethe Instituts, Das Große Deutsche Sprachdiplom, ili slično).

Prijavna dokumentacija:

Zainteresovani kandidati treba da podnesu formular i prijavnu dokumentaciju prema modelu DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu) “Zahtjev za istraživačku stipendiju“ - „Antrag auf ein Forschungs-/Studienstipendium (www.daad.de/de/form, najkasnije do 31. marta 2017. godine, na sljedeću adresu:

Heinrich-Heine-Universität
Institut für Deutsches und Internationales Parteienforschung (PruF)
Universitätsstraße 1
40225 Düseldorf Deutschland
Kontakt elektronska adresa: PRuF@hhu.de.www.pruf.de

OVDJE možete preuzeti tekst konkursa na njemačkom jeziku.

Dodatne informacije o potrebnoj dokumentaciji, kao i uslovima, mogu se naći ovdje, u tekstu raspisa na njemačkom jeziku, ili u Sekretarijatu Instituta za njemačko i međunarodno pravo i istraživanje partija, internet adresa: www.pruf.de, elektronska adresa: PruF@hhu.de , telefoni br: 0049/211-81-15722 (Sekretarijat); 0049/211-81-15720 (rukovodilac Instituta dr. Heike Meten)

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?