Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sastanak Zenke i Dienga: Crna Gora na Zapadnom Balkanu prepoznata kao zemlja gdje su pitanja ljudskih prava visoko na agendi njene politike

Objavljeno: 29.01.2018. 20:15 Autor: Maja Jović

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka sastao se danas sa podsekretarom UN i specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Adamom Diengom.

Zenka je istakao da je Crna Gora na Zapadnom Balkanu prepoznata kao zemlja gdje su pitanja ljudskih prava visoko na agendi  njene politike i u tom pravcu naša država ostvaruje vidljive rezultate.

On je takođe naglasio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u cilju sprječavanja potencijalnih prijetnji i žarišta netolarancije, netrpeljivosti, diskriminacije i nepoštovanja različitosti, kontinuirano sprovodi obuke posebno kreirane za organe i institucije zadužene za očuvanje vrijednosti zagarantovanih Ustavom i ostalim pravnim domaćim i međunarodnim propisima.

Ministar Zenka je kazao da su zahvaljući pozitivnim iskustvima multivjerskog i multinacionalnog sklada koji u Crnoj Gori postoji vjekovima, međunacionalni i međuvjerski dijalog, razumijevanje i iskreno poštovanje, osnova u borbi protiv svakog oblika ekstremizma.

Adam Dienga je na sastanku istakao da Crna Gora ima vodeću ulogu na Balkanu u promociji mira i bezbjednosti, s obzirom na to da je ona jedina zemlja koja je sačuvala međuvjerski sklad i toleranciju, uprkos svojoj heterogenosti, i da u njoj nije bilo ratnih sukoba, kao što je slučaj u nekim susjednim zemljama.

 “Crna Gora je dobila mnogo preporuka u pravcu daljih jačanja ljudskih prava. Pohvalni su dosadašnji rezultati kada je u pitanju zakonodavni i institucionalni okvir.  Generalni izvještaj o stanju ljudskih prava, UPR pokazao se kao jako pozitivan, stoga je Crna Gora dobila dalje pozitivne preporuke, štaviše lidersku poziciju u regionu kada je u pitanju korpus ljudskih prava. Naša Kancelarija će Vam  pružiti snažnu podršku u izgradnji vladavine prava.”

On je objasnio da iako nije najveća zemlja u regionu, naša  država  je velika po poštovanju i toleranicji, jer jednu zemlju ne čini površina zemljišta, već ljudi i njihova djela.

“Iako u Crnoj Gori nema ekstremizma i radikalizma, svjesni smo povećanja te pojave u nekim državama Evrope, stoga svi moramo dalje biti na oprezu i preduzimati preventivne mjere protiv ovih pojava”, istakao je Dienga.

Na kraju Zenka je saopštio da će Crna Gora nastaviti da dalje unaprijeđuje politiku zaštite ljudskih prava i tolerancije, afirmiše  globalni dijalog i promoviše snagu zajedničke saradnje u borbi protiv svih oblika diskriminacije i kršenja ljudskih prava, uključujući i fenomene ekstremizma i radikalizma, koji su glasna prijetnja ukupnom demokratskom svijetu.

Ministar je pohvalio saradnju u organizaciji radionice koja je danas započela u Podgorici, a posvećena je izgradnji kapaciteta i vještina u prevenciji ektremizma i radikalizma.

Sagovornici su se saglasili da tema radionice pokriva veoma važnu oblast, te da je veoma važno da učimo jedni od drugih.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?