Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак Зенке и Диенга: Црна Гора на Западном Балкану препозната као земља гдје су питања људских права високо на агенди њене политике

Објављено: 29.01.2018. 20:15 Аутор: Маја Јовић

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка састао се данас са подсекретаром УН и специјалним савјетником генералног секретара УН за превенцију геноцида Адамом Диенгом.

Зенка је истакао да је Црна Гора на Западном Балкану препозната као земља гдје су питања људских права високо на агенди  њене политике и у том правцу наша држава остварује видљиве резултате.

Он је такође нагласио да Министарство за људска и мањинска права, у циљу спрјечавања потенцијалних пријетњи и жаришта нетоларанције, нетрпељивости, дискриминације и непоштовања различитости, континуирано спроводи обуке посебно креиране за органе и институције задужене за очување вриједности загарантованих Уставом и осталим правним домаћим и међународним прописима.

Министар Зенка је казао да су захваљући позитивним искуствима мултивјерског и мултинационалног склада који у Црној Гори постоји вјековима, међунационални и међувјерски дијалог, разумијевање и искрено поштовање, основа у борби против сваког облика екстремизма.

Адам Диенга је на састанку истакао да Црна Гора има водећу улогу на Балкану у промоцији мира и безбједности, с обзиром на то да је она једина земља која је сачувала међувјерски склад и толеранцију, упркос својој хетерогености, и да у њој није било ратних сукоба, као што је случај у неким сусједним земљама.

 “Црна Гора је добила много препорука у правцу даљих јачања људских права. Похвални су досадашњи резултати када је у питању законодавни и институционални оквир.  Генерални извјештај о стању људских права, УПР показао се као јако позитиван, стога је Црна Гора добила даље позитивне препоруке, штавише лидерску позицију у региону када је у питању корпус људских права. Наша Канцеларија ће Вам  пружити снажну подршку у изградњи владавине права.”

Он је објаснио да иако није највећа земља у региону, наша  држава  је велика по поштовању и толераницји, јер једну земљу не чини површина земљишта, већ људи и њихова дјела.

“Иако у Црној Гори нема екстремизма и радикализма, свјесни смо повећања те појаве у неким државама Европе, стога сви морамо даље бити на опрезу и предузимати превентивне мјере против ових појава”, истакао је Диенга.

На крају Зенка је саопштио да ће Црна Гора наставити да даље унапријеђује политику заштите људских права и толеранције, афирмише  глобални дијалог и промовише снагу заједничке сарадње у борби против свих облика дискриминације и кршења људских права, укључујући и феномене екстремизма и радикализма, који су гласна пријетња укупном демократском свијету.

Министар је похвалио сарадњу у организацији радионице која је данас започела у Подгорици, а посвећена је изградњи капацитета и вјештина у превенцији ектремизма и радикализма.

Саговорници су се сагласили да тема радионице покрива веома важну област, те да је веома важно да учимо једни од других.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?