Ministar Spajić objavio prihode iz Singapura

Objavljeno: 10.12.2021. 15:45 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

ISPUNIO OBEĆANJE SA DANAŠNJE ANTIKORUPCIJSKE KONFERENCIJE, NA KOJOJ JE GOVORIO O OBRAČUNU DRŽAVE SA SVIMA KOJI NE PRIJAVE STVARNE PRIHODE

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić objavio je danas izvještaj o sopstvenim prihodima iz Singapura.

"Moji prihodi za 9 mjeseci 2019. (posljednja godina zaposlenja bez carried interest bonusa, itd.) iznosili su 201.905 dolara, mjesečno 22.433. Očekujem od svih sadašnjih i prošlih funkcionera da na isti način objave svoje izvore prihoda", objavio je ministar na Tviter nalogu.

Ministar je podatke objelodanio odmah nakon što je to obećao na današnjoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

 “Javno ću objaviti svoj dokument o zaradama iz Singapura i taj podatak je od poreske uprave iz Singapura. Objasniću odakle mi imovina koju sam prijavio, očekujem i od svih drugih funkcionera, sadašnjih i bivših da objavljuju svu imovinu i prihode koje imaju i objasne građanima odakle im sva ta imovina. To bi bio ljekovit proces za Crnu Goru”, kazao je Spajić.

Ministar finansija i socijalnog staranja je među malobrojnim javnim funkcionerima koji su dali dozvolu Agenciji za sprječavanje korupcije za uvid u bankarske račune.

Spajić je, na otvaranju drugog dana konferencije, govorio o obračunu države sa svima koji ne prijavljuju stvarne prihode.

Neprijavljeni prihod će se oporezovati stopom od 80%, što je previđeno promjenom Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, a za primjenu novih mjera Vlade potrebno je da Skupština Crne Gore usvoji i predložene izmjene i dopune Zakona o poreskoj administraciji. Predlog je u skupštinskoj proceduri od sredine maja ove godine i sada je na dnevnom redu crnogorskog parlamenta.

Spajić je ukazao na to da se unapređuje baza podataka i istakao značaj uvezanih podataka iz svih državnih institucija.

"Drugi korak je uvezivanje prihodne i imovinske strane podataka, odnosno katastra kao ključnog”, rekao je Spajić.

Ministar očekuje do kraja marta preliminarnu bazu podataka o državnoj imovini.

Podsjetio je i na naslijeđene probleme i nelogičnosti u upravama, koje su sada udružene kroz Upravu za katastar i državnu imovinu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?