Završen Javni poziv za markete povodom socijalnih bonova

Objavljeno: 29.07.2021. 09:16 Autor: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

ZAVRŠEN JAVNI POZIV ZA MARKETE POVODOM SOCIJALNIH BONOVA

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo je listu deset privrednih društava koja su ispunila uslove definisane Javnim pozivom za obezbjeđivanje vaučera za kupovinu, tj. socijalnih bonova. Građani u stanju socijalne potrebe će pomoću bonova vrijednosti 30, 50 i 100 eura, moći da kupe u marketu koji izaberu robu u toj vrijednosti.

U okviru ovog projekta naišli smo i na razumijevanje marketa koji su se prijavili i već u pismu namjere poslali svoje predloge kako da dodatno, u vidu određenih popusta, pomognu i podrže one građane koji su direktno pogođeni aktuelnom situacijom i rastom cijena osnovnih životnih namirnica. Spisak dodatnih popusta biće objavljen nakon potpisivanja ugovora u toku naredne sedmice.

Ovo je samo još jedna od mjera koja predstavlja reakciju Vlade na nagli porast cijena osnovnih životnih namirnica. Osim uvođenja socijalnih bonova, Vlada je donijela odluke o raspodijeli ulja, ali i ograničavanju cijene hljeba. Ograničavanjem cijene samo pšeničnog bijelog hljeba, kao osnovne vrste hljeba štiti se standard građana, a naročito najugroženijih socijalnih slojeva, pri čemu se ne djeluje represivno na cijenu ostalih vrsta pekarskih proizvoda. Ovom odlukom utvrđena je maksimalna cijena pšeničnog bijelog hljeba, radi sprečavanja nastanka težih ekonomskih i društvenih posljedica, izazvanih epidemijom COVID-19. Pšeničnim bijelim hljebom tip - 500 smatra se hljeb sa sljedećim osnovnim sastojcima: pšenično brašno tip - 500, voda, kuhinjska so, kvasac, emulgatori i aditivi.

Na listi privrednih društava, odnosno preduzetnika koji su ispunili uslove definisane Javnim pozivom za obezbjeđivanje vaučera za trgovinu prehrambenih proizvoda - socijalnih bonova su: Doo Tijanić iz Berana; Franca; Hard diskont Laković; Merkcator; Stilšop iz Andrijevice; Aroma- Domaća trgovina; Voli; Elkos Doo iz Rožaja; Mesara Bijelić Inmes - Mark Doo i Goranović mesara. Potpisivanje ugovora sa ovim privrednim društvima očekuje se iduće sedmice.

Ovo je dokaz da se u vremenu krize ponašamo odgovorno, ne smanjujući plate i penzije, pomažući socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?