Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Зенка на осмом засиједању Женског парламента

Објављено: 07.03.2018. 23:43 Аутор: ПР служба

Министар Зенка учествовао је на осмом засиједању Женског парламента које је одржано данас у Скупштини Црне Горе.

Одбор за родну равноправност Скупштине Црне Горе организовао је засиједање Женског парламента на којем су представнице женских асоцијација парламентарних партија и представнице цивилног друштва постављале питања члановима/ицама Владе Црне Горе.

Осмо засиједање организовано је у сусрет 8. марту, Међународном дану жена који се у свијету обиљежава у знаку економских, политичких и друштвених достигнућа жена. Поздрављајући присутне, предсједавајућа Нада Дробњак, предсједница Одбора за родну равноправност Скупштине Црне Горе нагласила је да је у Црној Гори потребно још много тога урадити како би се достигла пуна родна равноправност.

Министру за људска и мањинска права Мехмеду Зенки било је упућено питање од стране албанске партије ФОРЦА, а које се односило на проценат жена албанске националности у органима државне управе и органима јединица локалне самоуправе, те које ће се мјере предузети да се постојеће стање поправи.

Чланица Форума жена ФОРЦА Венеранда Гјонај, министру је упутила питање испред своје партије, тим прије што функцију министра ресорног министарства, од оснивања до данас, претежно покривају министри Албанци, како је наведела.

Зенка је подсјетио да су новим законским рјешењима створене претпоставке за добијање релевантних и поузданих података о националној структури запослених у државним органима. Он је навео да је према истраживању које је спроведено са Управом за кадрове у 2015. о структури запослених по полу и националности по оштинама, констатовано да су у општини Тузи, у оквиру Главног града од укупно 11 запослених Албанаца/ки, три жене, док је су у Улцињу од 164 запослених из ове националне мањине, 43 жене.

Министар је истакао да је учешће жена у политичком одлучивању на централном и локалном нивоу важан предуслов за успостављање родне равноправности, на чему ресор који предводи активно ради у сарадњи са релевантним партнерима.

Он је напоменуо да, када говоримо о албанској мањини, резултати нису на задовољавајућем нивоу, те да је општина Улцињ до локалних избора 2018. године имала најслабији резултат са свега двије одборнице у локалном парламенту.

Зенка је позвао све политичке партије да активно раде на промовисању родне равноправнсоти и већег политичког активизма жена. Међутим, важан задатак у том правцу имају и сами представници/е мањинских народа који треба да покажу већи ангажман око овог питања, закључио је Зенка.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?