Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За пројекте заштите и очувања културне баштине Министарство културе издвојило скоро 1.139.000 еура

Објављено: 12.03.2018. 20:14 Аутор: Министарство културе
Уговори из Програма заштите и очувања културних добара за 2018. годину потписани су данас на Цетињу. Министарство културе ће у оквиру Програма заштите и очувања културних добара за 2018. годину финансирати 116 пројеката, у укупном износу од око 1.139.000 еура.

Прије потписивања уговора присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић, који је истакао: “Равномјерни развој културе на територији цијеле државе један је од главних циљева Програма заштите и очувања, а он се остварује пројектима намијењеним унапрјеђењу стања културних добара, очувању, заштити, валоризацији, презентацији и популаризацији културне баштине, као и стварањем услова за што досљеднију примјену закона из области културне баштине. Пројекти које ћемо у овој години подржати односе се на вршење конзерваторских и археолошких истраживања, израду конзерваторских пројеката и спровођење конзерваторских мјера на културним добрима која спадају у физички најугроженија. Поред тога, планиране су интензивније и осмишљеније активности на пољу презензентације и популаризације културне баштине, едукације и доедукације стручног кадра и техничко – технолошког осавремењавања локалних и националних институција.”

“Као добар примјер имплементације досадашњих програма заштите и очувања културних добара, данас ћемо бити у прилици да погледамо презентацију првог броја Годишњака Центра за конзервацију и археологију Црне Горе. Посебно је важно напоменути да је највећи дио презентованих пројеката финансиран управо кроз годишњи Програм заштите и очувања културних добара, који усваја Влада Црне Горе, те се на тај начин најбоље показује однос који држава има према свом богатом насљеђу. Треба истаћи да се тај однос у доброј мјери огледа у публиковању и систематизацији стручних радова, а стручна периодика јесте медијум кроз који се провјерено, научно и објективно просљеђује на оне најважније адресе у области културне баштине и академске јавности. Подржавајући такве пројекте, држава се штити од псеудонаучних и популистичких злоупотреба свог насљеђа и свом идентитетском хабитусу обезбјеђује подршку науке и струке” додао је Министар.
У оквиру свечаности представљен је и Годишњак Центра за конзервацију и археологију Црне Горе, у којем су приказане активности које је Центар реализовао у протеклој години, а од којих је највећи дио финансиран у оквиру Програма заштите и очувања културних добара за 2017. годину.

На промоцији су говорили Драган Спасић, предсједник Савјета ЈУ Центар за конзервацију и археологију, Жељко Калезић, помоћник директора Центра за област конзервације, Марија Јабућанин помоћница директора Центра за област археологије, и Јасминка Гргуревић, члан редакције Годишњака.

Присутни су били у прилици и да погледају кратки филм у којем су представљени најзначајнији пројекти спроведени током прошле године, на територији Општине Никшић.

Програм заштите и очувања ће се финансирати из буџетских средстава Министарства културе за 2018. годину. За 25 пројеката археолошких и конзерваторских истраживања опредијељено је 342.000 еура; за 37 пројеката израде конзерваторских пројеката и спровођење конзерваторских мјера опредијељено је 593.783 еура; за 6 пројеката едукације и доедукације стручног кадра 10.400 еура; за 35 пројеката популаризације и презентације културне баштине 134.350 еура; за 12 пројеката техничко-технолошког осавремењавања 45.800 еура и за остале области 12.500 еура.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?