Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписани Уговори са корисницима средстава конкурса “Креативна Црна Гора” за 2019. годину

Објављено: 25.12.2019. 18:41 Аутор: МКУ
MKUУ Министарству културе је данас уприличено потписивање Уговора са добитницима средстава из Конкурса за суфинансирање пројеката и производа из области Креативних индустрија - Креативна Црна Гора: култура, имиџ, промоција. 

У свом обраћању министар културе Александар Богдановић нагласио је стални фокус Министарства на сектору креативних индустрија, као кључном ка успостављању савремене креативне заједнице која дјелује у домену иновативног стваралаштва:

“С тим у вези, наша настојања ће у наредном периоду као и у претходне двије године, бити усмјерене ка успостављању тржишно-оријентисаних пројеката, производа, али и ствараоца или конкретније - бизниса у култури, који својим креативним радом могу позиционирати Црне Гору као креативну дестинацију. Такав приступ дјелатностима попут индустријског, модног или продукут дизајна, али и виртулене реалности, примјењене умјетности и ИЦТ-а, не само да ће допринијети генерисању нових радних мјеста у културном сектору, већ ће уједно и креирати амбијент за развој културних производа који своју перспективу могу пронаћи у регион, а и шире. Јер само иновативност и креативност то могу омогућити. А програм “Креативна Црна Гора” свим црногорским ствараоцима управо даје ту прилику .

MKUНа овогодишњем конкурсу, од пристиглих 105 апликација, подржано је њих 13 који се истичу својом иновативношћу, естетиком и тржишном оријантацијом у тематским оквирима: разноликости културних израза, ИЦТ-а те успостављању културног производа у области модног дизајна.

Први пут смо ове године подржали ИЦТ сектор и то прије свега кроз афирмацију развоја видео игара, као једне комплексне дјелатности и генерално растуће индустрије, која може упослити и до 50 људи у једном тиму али и сектора текстилног и модног дизајна, који у перспективи треба да нам обезбиједи препознатљив и оригиналан национални модни бренд” – истакао је он.

Поред обезбјеђивања видљивости, Конкурсом је финансијски подржано успостављање производних процеса, надоградња постојећих, али и промоција. За ове намјене, Министарство културе је опредијелило 80.000 еура, 30.000 више него прошле године.

У наредном периоду ће подржани аутори, уз подршку програмских координатора, вршити имплементацију својих пројеката.


Фото: Линк
Видео: Yоутубе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?