Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Креативна Црна Гора: Кроз пројекат „Синоним“ покренута серијска производња умјетничког накита

Објављено: 25.02.2020. 20:24 Аутор: МКУ
Друга година кампање „Живимо културу“, иза које стоји Министарство културе, ових дана биће настављена представљањем аутора и пројеката који су подржани на другом конкурсу, у оквиру програма „Креативна Црна Гора”.

Након прошлогодишњих једанаест, ове године, кроз програм „Креативна Црна Гора”, Министарство културе подржало је још 13 пројеката из области креативних индустрија, чији су аутори млади ствараоци из наше државе. Израда производа већ је у току, а ускоро ће бити представљени на домаћем и иностраном тржишту.

Нову страницу у промоцији младих креативаца које окупља наш програм „Креативна Црна Гора“ отварамо представљањем пројекта „Синоним“, који се односи на дизајн умјетничког накита. Производи су дјело тима дизајнера и архитекти који чине Милош Радуловић, Милена Распоповић и Анђела Ђаковић. Несвакидашњом естетиком у дизајнирању накита, „Синоним“ је брзо наишао на интересовање локалног тржишта. То је био и разлог да Министарство културе, кроз програм „Креативна Црна Гора”, финансијски подржи јачање њихових производних капацитета, у циљу проширења дијапазона производа и пласмана на регионално тржиште.

Према ријечима Милене Распоповић, пут до „Синонима“ почео је заједничким интересовањима.

„Све нас занима дизајн и умјетност, па смо та интересовања преточили у производњу накита. А зашто „Синоним”? Па, зато што и дефиниција ове ријечи каже да је - значење исто, а форма различита. Када је ријеч о конкурсу „Креативна Црна Гора”, тема нас је инспирисала да дамо одговор на то како би црногорска жена требало да изгледа и како би се наш производ уклопио у тај њен изглед – наглашава Распоповић

„Синоним” је, напомиње и Милош Радуловић, од старта био специфична идеја.

„У случају нашег пројекта, тема је специфична зато што су у питању двије различите минђуше, али сличне јер користе исте облике да формирају другачију цјелину.
Тежили смо и успјели да повежемо модерно и традиционално. То је био наш циљ. Вјерујем да смо успјели и избором материјала за израду накита, јер је у питању месинг којег смо уклопили у детаље из црногорске народне ношње - истиче Радуловић.

Анђела Ђаковић каже да су били изненађени интересовањем за њихове производе.

„Наш пројекат представља спој архитектуре, скулптуре и модног дизајна. Притом, иако смо вјеровали да ће накит који израђујемо највише заинтересовати жене из умјетности и сродних области, временом смо примијетили да имамо сасвим различите типове жена којима се допадају наше минђуше, што нас је позитивно изненадило. То је за нас било и посебно охрабрење за даљи рад – закључила је Ђаковић.

Подсјетимо, први конкурс у оквиру програма „Креативна Црна Гора” прошле је године донио бројне производе који су, уз подстицаје Министарства културе, представљени домаћем и међународном тржишту. Управо резултати првог конкурса били су и кључни разлог да програм буде настављен - уз још шири опсег области које су подржане током другог конкурса.

Видео: Yоутубе








Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?