Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одбор за људска права и слободе Црне Горе поновио подршку Предлогу закона о животном партнерству лица истог пола

Објављено: 18.06.2020. 21:32 Аутор: ПР служба

Усвајање Предлога закона о животном партнерству лица истог пола је прилика да се покаже пуни демократски капацитет Скупштине и државе Црне Горе, јер ће овај закон бити велики корак за побољшање квалитета живота ЛГБТ заједнице, поручено је са 61. сједнице Одбора за људска права и слободе.

На данас одржаној 61. сједници Одбора за људска права и слободе размотрени су Предлог закона о животном партнерству лица истог пола и Стратегија за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори 2019-2023. година са Акционим планом за спровођење Стратегије за 2020. годину и Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2019. годину.

Уводно образложење Предлога закона дала је генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода Бланка Радошевић Маровић која је саопштила да је Предлог закона о животном партнерству лица истог пола идентичан тексту Предлога закона који је био у скупштинској процедури 2019. Иако је 2019. године Предлог закона добио подршку на Законодавном одбору, Одбору за људска права и слободе и Одбору за родну равноправност, исти није усвојен на пленуму. Нагласила је да је предлагач имао озбиљан приступ у припреми Предлога закона, а активности су почеле 2013. Током 2015. и 2016. године, уз помоћ експерата Савјета Европе и домаћих стручњака, урадили су Анализу модела закона о  животном партнерству лица истог пола у земљама Европске уније и земљама региона и Анализу која се бавила унутрашњим правним поретком Црне Горе како би нашли модел који најбоље одговара црногорским условима. Детаљно је сагледан и анализиран важећи правни оквир који регулише области које су од значаја за доношење овог закона, међу којима су Устав, Породични закон, Закон о наслеђивању, Закон о здравственом осигурању, Законом о облигационим односима и Закон о пензијском и инвалидском осигурању.

Према њеним ријечима одредбе Предлога закона искључиво се односе на истополне партнере, садрже адекватна и прихватљива рјешења којима се уређује животна заједница лица истог пола и усклађене су са Уставом Црне Горе. Предлогом закона је нормирано издржавање партнера и имовински односи. У погледу права и обавеза у систему здравственог осигурања, као и у погледу права из социјалне и дјечје заштите истополни партнери су изједначени са брачним друговима.

Предсједник Одбора др Халил Дуковић је подсјетио да је Предлог закона о животном партнерству лица истог пола био у скупштинској процедури прошле године и да је исти размотрен на 31. сједници Одбора за људска права и слободе, 27. фебруара 2019. када је већином гласова подржан. Нажалост, Предлог закона није добио потребну већину приликом гласања на сједници Скупштине 31. јула 2019. 

Поред посланика/ца у на сједници Одбора учествовали/е су представници/е институције Заштитника људских права и слобода и невладиних организација које се баве заштитом права ЛГБТ особа.

Представници/е ЛГБТИ заједнице исказали/е су задовољство што се након годину Предлог закона опет разматра на сједници Одбора и да очекују да ће Предлог закона бити усвојен на сједници Скупштине.

Одбор је, већином гласова, подржао Предлог закона о животном партнерству лица истог пола и предложио Скупштини да га усвоји са четири Амандмана Одбора које је прихватила представница предлагача.

Такође, размотрена је и Стратегија за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори 2019-2023 са Акционим планом за спровођење Стратегије за 2020. годину и Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2019. годину, гдје је констатовано да је ово други по реду документ усмјерен на заштиту права припадника ЛГБТ заједнице који обједињује дјелатности читавог низа државних ресора, као и цивилног сектора који се бави заштитом права ЛГБТИ особа и да је због прецизности, мјерљивости и јасноће презентована као модел за израду стратешких докумената у државама региона.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?