Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан онлајн министарски састанак платформи за Западни Балкан за образовање, обуку, истраживање и иновације

Објављено: 03.12.2020. 20:01 Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Заједнички Министарски састанак платформи за Западни Балкан за образовање и обуку и истраживање и иновације одржан је преко онлине платформе 2. децембра 2020. године. Присуствовали су министри задужени за образовање, науку и културу Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Сјеверне Македоније и Србије, и њихови сарадници, као и представници Европске комисије и релевантних међународних организација.
Платформе за Западни Балкан за образовање и обуку и истраживање и иновације играју централну улогу у подстицању, праћењу и подршци сарадњи у истраживању, образовању и иновацијама између држава чланица Европске уније, Европске комисије и Западног Балкана у програмима које финансира ЕУ и шире. Годишњи састанци министара ових платформи омогућавају идентификовање заједничких приоритета, расправу о најновијим политикама и мјерама реформе, одлучивање о издвојеним активностима и пратећим мјерама, као и о темама за регионалну сарадњу уз помоћ ЕУ.

Током овогодишњег састанка, Марија Габриел, европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, представила је своју визију и нови наратив за Западни Балкан: „Агенду Западног Балкана за иновације, истраживање, образовање, културу, младе и спорт“, свеобухватну, дугорочну стратегију сарадње ЕУ и Западног Балкана.

За њемачко предсједавање Савјетом ЕУ, парламентарни државни секретар савезног министра образовања и истраживања, Тхомас Рацхел, додатно је нагласио напоре предсједавања Савјетом усмјерене ка Западном Балкану у областима образовања, истраживања, иновација и културе.

pr

Представници министарстава су учествовали у одвојеним округлим столовима за области културе, образовања, истраживања и иновација. У својим обраћањима дотакли су се значаја Агенде Западног Балкана за иновације, истраживање, образовање, културу, младе и спорт, као и својих активности у доба кризе изазване пандемијом коронавируса, уз препоруке како даље јачати сарадњу у наведеним областима.

У име Министарства просвјете састанку је присуствовала Мубера Курпејовић, генерална директорица за високо образовање. Говорила је о активностима и одговору црногорског образовног система на кризу изазвану пандемијом и пројекту "Уци дома". Такође, поздравила је усвајање нове Агенде с посебним фокусом на бенефите које ће земље Западног Балкана имати од Европске универзитетске иницијативе, Ерасмус плус програма, као и других програма који промовишу регионалну повезаност.

Од посебног значаја за Црну Гору је усвајање заједничких стандарда и процедура за обезбјеђивање квалитета и признавање образованих исправа, као и унапређење стручног образовања кроз везу са тржиштем рада.

Управљачка платформа за истраживање и иновације Западног Балкана покренута је 2006. године. Она се сада састаје једном годишње на министарском нивоу и има за циљ да подржи појачану интеграцију шесторке Западног Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Сјеверна Македонија, Црна Гора и Србија) у Европски истраживачки простор. То је стратешко тијело које се бави европским, мултилатералним и регионалним питањима политика истраживања и иновација у и са Западним Балканом. Такође дјелује као центар за размјену информација гдје се представљају, дискутују најновија национална достигнућа у датој области и размјењују најбоље праксе.

У сарадњи са министарствима образовања западнобалканске шесторке, Комисија је 7. марта 2012. године покренула Платформу за Западни Балкан за образовање и обуку. Њени циљеви су подршка транзицији земаља кандидата и боља припрема потенцијалних кандидата у региону за њихово евентуално учешће у политикама и програмима Европске уније за образовање и обуку. На састанцима министарске Платформе одлучује се о издвојеним активностима и даљим мјерама које треба предузети.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?