Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У понедјељак почињу седми Отворени дани науке 2017

Објављено: 06.10.2017. 22:11 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Видео: Подгорица Прес поводом фестивала Отворени дани науке КАДРОВИ

Видео: Отворени дани науке Михаел Хох аутор изложбе АРТЦМС Церн

Видео: Отворени дани науке Слађана Кривокапић

Видео: Отворени дани науке Вернес Загора руководилац програма Наука у покрету Прона

Видео: Отворени дани науке Гордана Медин

Министарство науке Црне Горе седми пут организује фестивал „Отворени дани науке“ у неколико градова широм Црне Горе, од 09 до 11. октобра, који има за циљ да на едукативан и занимљив начин популаризује науку у друштву. Свечано отварање фестивала ће бити у понедјељак, 9. октобра у 12 часова у згради Спортског и културног центра Универзитета Црне Горе.

Овогодишње издање фестивала је у духу повезивања науке и умјетности, под слоганом наука открива - умјетност ствара. Главна изложба „Арт@ЦМС“ је посвећена експерименту ЦМС-у, једном од највећих ЛХЦ експеримената у ЦЕРН-у, а којем се Црна Гора званично прдружила ове године као пуноправна чланица.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
На данашњој конференцији поводом званичног отварања фестивала говорили су: Михаел Хох, аутор изложбе “Арт@ЦМС” – ЦЕРН, Вернес Загора, руководилац програма “Наука у покрету” – Прона, Слађана Кривокапић, ауторка програма “Упознајте магичне тајне биологије и хемије” на Природно-математичком факултету УЦГ и професорица Гордана Медин, ауторка програма “СТЕАМ анд МЕДИА Лаб – Буђење радозналости уз Алису у земљи чуда”, који ће бити представљен током фестивала у Иновационо-предузетничком центру Технополис, у Никшићу.

-Честитам Црној Гори на придруживању ЦМС-у. То је заиста једно велико достигнуће. Драго ми је што управо помоћу ове изложбе можемо повезати науку и умјетност, у циљу заједничког изражаја и што ћемо покушати да одговоримо на нека фундаментална питања науке, казао је научник Михаел Кох, на данашњој конференцији током представљања програма изложбе и радионица.

Према његовим ријечима, тим из ЦЕРН-а ће се потрудити да споје науку и умјетност на јединствен начин укључе друге професије у програм, а са намјером да се наука представи дјеци на пријемчив и интерактиван начин.

Слађана Кривокапић, ауторка програма “Упознајте магичне тајне биологије и хемије”, казала је да је главни циљ програма промоција биодиверзитета и научноистраживачког програма дјеци свих узраста, заљубљеницима у биологију, који ће кроз једноставне и интерактивне радионце сазнати нешто више о процесима који се дешавају у живом свијету.

Професорица Гордана Медин, ауторка програма “СТЕАМ анд МЕДИА Лаб – Буђење радозналости уз Алису у земљи чуда” истакла је да се овакав програм по први пут реализује у нашој земљи, те да представља јединствену симбиозу умјетности, филозофије, физике елементарних честица, релативизма.

-Покушали смо да интегришемо умјетност и науку. Хтјела сам да искористимо дивну причу и дјецу уведемо у једноставну бајку, гдје ће их лик из књиге повести у друго вријеме, које је било несвакидашње и пуно иновација и нешто другачијег размишљања, објаснила је професорица Медин, додајући да је изложба јединствена прилика да посјетиоци фестивала сазнају ко је права Алиса, како се живјело у Викторијанском добу, периоду индустријске револуције, те имагинарним бројевима који су у оном времену били несхватљиви за многа научна имена.

-Луси Керол није могао да прихвати такву врсту математике. Играо се са бројевима и Алиса је својеврсна пародија. Мада, може се интерепретирати на различите начине, казала је Медин, чија ће мултимедијална инсталација помоћи да студенти и ученици лакше схвате концепте попут простора и времена.

Вернес Загора, руководилац програма “Наука у покрету” казао је да је у посљедњих неколико година циљ Фондације ПРОНА промоција наука на сјеверу Црне Горе.

-Ове године током три дана фестивала посјетићемо Шавник и Жабљак, потом смо у Пљевљима и Плужинама, а трећег дана дружићемо се са дјецом у Бару и Улцињу. Радићемо експрименте из биологије, хемије и физике. Биће занимљивих ствари које не могу да виде током наставе и оно што природне чине најзанимљивијим, а то су управо експерименти, најавио је Загора.

Свечано отварање фестивала је у понедјељак, 09. октобра у 12 часова. Фестивал ће отворити министарка науке др Сања Дамјановић. Након тога, слиједе радионице и предавања од 13: 30 до 15 часова, која ће држати: проф. др Наташа Раичевић, Универзитет Црне Горе – ПМФ, “Црна Гора и ЦМС”, модератор, др Цхристопх Сцхаефер, ЦЕРН, “Трансфер знања и технологија из ЦЕРН-а и интернационализација у истраживањима”, проф. Јоелнатхан Бутлер, ЦМС портпарол – ЦЕРН, “Како физичари ЦМС-а изучавају сударе у ЦЕРН-у како би разумјели универзум у којем живимо“ и др Мицхаел Хоцх – ЦЕРН, “Наука открива, умјетност ствара”.

И ове године ученици ће уживати у традиционалној Фабрици знања, на којој ће бити велики број предавања, радионица, квизова и других интерактивних садржаја. Фокус је на новим ИКТ технологијама и приниципима дизајна производа, као и употребу 3Д штампача за израду модела. Предавачи ће говорити о технологијама Интернет оф Тхингс, програмирању, дјевојчицама у ИТ професији, безбједности и заштити приватности на интернету.

Током фестивала биће и умјетничко представљање научних пројеката финансираних кроз програм ИНВО Министарства науке: Милена Живковић, израда мурала „Простор за свјетлост“ (зграда Техничких факултета), Никола Латковић, изложба фотографија и материјала прикупљених кроз пројекат КАТУН (Галерија Арт) и Лука Цакић, израда илустрација инспирисаних пројектом ЛОВЋЕН (Галерија Арт).

У дворцу Петровића Крушевац у понедјељак у 18 часова ће бити свечано отворена изложба „Дневник једног звончића“ о ендемичном звончићу са Ловћена, природним и културним вриједностима планине, са посебним освртом на историјат НП Ловћен и заштиту биодиверзитета овог подручја, а коју реализују НВО Еколошко - правни центар, модна креаторка Милена Ђурђић и фотограф Дејан Калезић.

Савез радио аматера и Црногорско астрономско друштво организоваће јавно астрономско посматрање ноћног неба кроз неколико телескопа, као и разговор са посадом Међународне ссвемирске станице у О.Ш.“21.Мај“.

Информативна сесија о ширењу изврсности и учешћа у европским програмима за истраживање Х2020 и ЦОСТ, са гостовањем представника програма ЦОСТ те успјешних пројеката из Португалије и Кипра, биће уприличена током панела ЕУ Зона: Боља повезаност и ширење изврсности - Хоризонт 2020 и ЦОСТ, у згради Ректората УЦГ.

На мини-сајму “БИО-ИЦТ – наука, иновације и бизнис за опште добро” биће представљане најзначајније иновација које се развијају у првом Центру изврсности у Црној Гори.
Удружење младих са хендикепом Црне Горе организује радионице о моделу приступа инвалидитету заснованом на људским правима и новим подручјима примјене ИЦТ технологија, које овај модел отвара.

Амбасада Мађарске приредиће на Филозофском факултету у Никшићу занимљиву изложбу о животу и раду „највећег Мађара“ грофа Иштвана Сечењија.
Предавачи са Факултета за спорт из Никшића кроз игру ће демонстрирати како се препознају даровити за поједине спортове, у млађем школском узрасту. Поред тога, вршиће се тјелесна мјерења која могу помоћи у препознавању почетних проблема гојазности и нездравог живота.

Полимски музеј из Берана организоваће стручне радионице на којима ће се ученици упознати са археологијом, историјатом археолошких локалитета у сјеверо-источном дијелу Црне Горе и њиховим значајем, те истраживањима која се спроводе и мјерама конзервације ради очувања и заштите...

Комплетан програм фестивала је доступан на сајту www.данинауке.ме
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?