Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан завршни састанак у оквиру пројекта о климатским промјенама УНЕСЦО-ве мреже придружених школа

Објављено: 21.12.2018. 21:12 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У уторак 18. децембра, у Министарству просвјете, одржан је завршни састанак пилот пројекта у оквиру УНЕСЦО-ве мреже придружених школа, на тему „Допринос свеобухватног институционалног приступа учењу о климатским промјенама“.

Састанак је имао за циљ извјештавање о резултатима пројекта и преглед реализованих активности образовних установа учесница, са посебним освртом на четири стуба свеобухватног приступа: управљање, настава и учење, зграда и функционисање, сарадња са локалном заједницом.

Уводним ријечима су се присутнима обратиле гђа Милица Николић, генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО и гђа Невена Чабрило, национални координатор за образовање за одрживи развој у Заводу за школство, које су истакле значај успјешне сарадње између институција укључених у реализацију пројекта, као и значај активности за унапређење учења о климатским промјенама у образовним установама.

На састанку су фасилитатори/координатори образовних установа презентовали реализоване активности у оквиру акционих планова за свеобухватни институционални приступ климатским промјенама, као и текуће активности.

Зваршни састанак је суфинансијски подржан од стране Црногорске националне комисије за УНЕСЦО.

Пилот пројекат за спровођење свеобухватног инстутционалног приступа у циљу унапређења климатских акција у девет образовних установа реализован је током 2017. и 2018. године.

Низ активности су имале за циљ да допринесу повећању садржаја о климатским промјенама у настави и учењу, унапређењу годишњег планирања и средина за наставу и учење, кроз развијање холистичког и партиципативног приступа овој теми, осмишљавање акција за подизање свијести код свих учесника, учешће на међународној и националној радионици, посјете и еколошке радионице, формирање тимова за акцију, израду и спровођење акционих планова, сарадњу са локалном заједницом, учешће на међународним вебинарима и видео конференцијама са другим земљама и размјену материјала на међународној платформи ОТА.

Образовне установе учеснице пројекта:

ЈПУ „Наша радост“ Херцег Нови
ОШ „Павле Ровински“ Подгорица
ОШ „Душан Кораћ“ Бијело Поље
ОШ „Сутјеска“ Подгорица
Гимназија „Танасије Пејатовић“ Пљевља
СЕШ „Васо Алигрудић“ Подогорица
СМШ „Братство –јединство“ Улцињ
СМШ „17. септембар“ Жабљак
Филозофски факултет Никшић

Овај међународни пилот пројекат у којем је учествовало 25 земаља свијета у периоду 2016 - 2018. године је дио већег глобалног пројекта, чији је циљ да се пружи допринос спровођењу Глобалног акционог програма за образовање за одрживи развој (ГАП), односно приоритета два Програма који се односи на унапређење окружења за наставу и учење, уз лидерство УНЕСЦО-а и финансијску подршку Владе Јапана.

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?